fredag 16 september 2011

Nyttosytt.

För mig är skapandet något som jag gör för nöje och avkoppling och det tror jag gäller de flesta som har pyssel som intresse. Det är lätt att glömma att man en gång i världen tillverkade saker av ren nödvändighet. Nu har jag i alla fall ägnat mig åt lite nyttosömnad; saker som jag troligen inte skulle ha gjort om jag inte hade behövt dem. Inte superinspirerande eller så särskilt roligt, men det blev i alla fall något, nämligen tre tygpåsar för tvättstugan.

För det mesta använder jag tvättnötter istället för vanligt tvättmedel. De behöver små tygpåsar att ligga i och dessa har en tendens att försvinna, eller åtminstone aldrig finnas till hands när det är tvättdags. Nu sydde jag en ny av en liten restbit och en snörstump.
Något annat som också försvunnit mystiskt är mina tvättpåsar, ni vet de där som man tvättar behåar och sådant i, så det sydde jag mig också ett par. Tyget, som jag mest valde för att det var tunt och bra, kommer från ett Myrorna-plagg som jag aldrig riktigt kunnat avgöra om det var tänkt som klänning eller nattlinne. Nu är det slaktat och kommer således inte att användas som vare sig det ena eller det andra.

Som sagt, inte det mest inspirerande jag gjort, men det var snabbsytt, blev helt ok och har jag tur kanske det blir lite mindre tråkigt att tvätta med fina tvättpåsar också.

4 kommentarer:

 1. Men visst är det ändå kul att göra nyttosaker också! Eller nja, "kul" är väl inte rätt ord egenligen, men det är så tillfredsställande att skapa ting som kommer ANVÄNDAS, som verkligen kommer till nytta! Själv syr jag linneservetter (för tråkigt för att man ska orka göra alla på en gång, det tar ju rätt mycket tid faktiskt, men jag gör en eller två åt gången!) och har planer på handdukar med monogram...

  SvaraRadera
 2. Jag ett alldeles för ofta nyttosaker och för lite roliga. Men det är ju väldigt roligt när man verkligen använder det man gjort! Vad är tvättnötter egentligen? Blir det rent!?

  SvaraRadera
 3. Fanny: Absolut! Jag gör absolut helst saker som kan användas på något sätt, men det optimala är ju om det är grejer jag både behöver och vill ha!
  Emma: Tvättnötterna kommer från ett indiskt träd och avger tvålämnen (saponiner) i vattnet. Namnet är lite missvisande, för det man använder tror jag egentligen är skalen. Iaf så lägger man dem i en tygpåse och kör dem i maskinen tillsammans med tvätten. Jag har läst lite blandade omdömen om dem, men jag tycker generellt att de funkar bra. Man kan dock behöva komplettera med typ galltvål för fläckborttagning.

  SvaraRadera
 4. Också apropå nötterna... Du är väl expert, eller hur? ;)
  Jag har funderat på att testa, men hur fungerar det egentligen på barnkläder som är totalt massakrerade av lera, sand, mat och diverse? För det är ofta så det är här hemma. Jag vill så gärna vara "ren" när jag tvättar, men jag vill också att tvätten blir ren... Tror du det skulle funka?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails