fredag 19 augusti 2011

Att ogöra.

Jag köpte ju en fåtölj på gårdsloppisdagen i våras. En gammal fåtölj som var tillfixad med svart färg och ny klädsel i röd sammet. Försäljarna berättade var de köpt den och med den vetskapen är jag inte särskilt imponerad av möbelrenoveringen. Färgen täckte inte helt och tyget satt dåligt fast på flera ställen. Där i gliporna skymtade det gamla tyget, som vid en närmare granskning faktiskt inte såg helt oävet ut. Jag bestämde mig för att faktiskt försöka ogöra uppiffningen. Så här såg fåtöljen ut när jag började...

... och såhär blev den.
Jag började med att sandpappra lite på ett relativt osynligt ställe för att se om det skulle gå att slipa bort färgen utan alltför stora åthävor och det gick bra. Under färglagret visade sig träet vara betsat och det gick inte att få bort all bets, så jag valde att betsa det på nytt för att få en jämnare nyans.
Så tog avlägsnade jag det röda sammetstyget, som för övrigt också verkade vara av ganska dålig kvalité (det sprack så for man drog lite i det och släppte oerhörda mängder lugg). Tyget som doldes där under visade sig vara i bra skick, varmt rostrött med lite mönster och passade egentligen bättre in i den färgskala jag vill ha i rummet.
Just nu känner jag mig nöjd med fåtöljen som den är. Eventuellt kan jag tänka mig att klä om den själv någon gång längre fram. Nu sticker jag kanske ut hakan, för jag har aldrig klätt om nån annan möbel än en skrivbordsstol, men jag tror faktiskt att jag skulle kunna göra det bättre än det var, eller åtminstone mer noggrannt.

2 kommentarer:

 1. Jag har en fåtölj som väntar på att få bli färdig men det var mer jobb än jag trodde då skummadrassen torkat.
  Men roligt är det och att se hur fint det blir med sanpapper, olja och nytt tyg.

  Det roströda verkar passa fint in hos dig och till det betsade.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 2. Hej! Visst blev den mycket finare efter att du fixat med fåtöljen. Tror nog du kan bättre än de som klätt om den innan.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails