tisdag 8 september 2009

Reserapport dag två.

På fredag morgon efter frukost var det dags att upptäcka Kraków. Vi blev hämtade vid hotellet av guiden Marlena, som studerat svenska på universitetet i Kraków, och pratade alldeles utmärkt svenska, trots att hon bara varit i Sverige två gånger! Vi började turen på Wawel-kullen med en tur i Krakows domkyrka, där ett flertal polska kungar och en svensk (Sigismund) ligger begravda.

Domkyrkans exteriör. Jag gillar att den ser lite ut som en lapptäcke i byggnadsform, som om man byggt ihop bitar från olika kyrkor till en stor. Det gyllene taket är enligt vår guide mycket riktigt klätt med äkta guld.
   
Nästa anhalt var en byggnad som tillhör Krakóws universitet, Jagellonska universitetet. Det finns ungefär 40 000 studenter i Kraków och vi fick höra lite om hur villkoren för studenter ser ut. Bl a fick vi veta att det är svårt för studenter att hitta bostäder, eftersom hyrorna stigit mycket de senaste åren och därför delar många studenter lägenhet. Dessutom byggs det knappt några hyresrätter längre och som student är det förstås svårt att få lån för att köpa en bostad. Inte helt olikt Sverige alltså. Däremot är studenterna attraktiva som arbetskraft sommartid (universitetets sommarlov varar juli-augusti-september) eftersom arbetsgivaravgifterna är lägre för dem som anställer studenter.
    
Universitetsbyggnadens "gökur" där modeller av för universitetet viktiga personer går i procession vid varje heltimme.
   
Därifrån vandrade vi vidare genom gamla stan mot nästa kyrka, St. Marias basilika. Kl 11.50 dagligen öppnas kyrkans stora altare av en nunna och då satt vi på plats i sällskap med flera andra turistgrupper.
Utanför kyrkan inväntade vi sedan den trumpetmelodi som ljuder varje heltimme, och som slutar abrupt mitt i. Bakgrunden till det är en legend om en vakt som skulle blåsa en trumpetsignal för att varna för angrepp, men sköts med en pil i halsen mitt i melodin.
   
Altaret öppnas. Det är kanske 5 meter högt och gestaltar olika bibliska scenarier.
    
Hela kyrkan är otroligt rikt utsmyckad, det här är bara en liten liten del. Tyvärr tar min kamera inte några vidare bra kort utan blixt, så det var svårt att få med allt det vackra på bild.
Därefter blev vi åter upplockade av guiden Sigge och åkte till ett Benediktinerkloster en bit utanför stan för att äta lunch och handla bl a matvaror framställda av munkarna. Åter inne i stan valde merparten av gruppen att gå till några tygaffärer som Sigge tog oss med till. På samma gata låg några second hand-affärer som sålde kläder och textilier i lösvikt. Jag hann tyvärr bara in i en, men gissa var jag gjorde mina tygfynd...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails