tisdag 13 april 2010

Hundra inlägg och gör det själv-nålbrev.

Detta är mitt hundrade blogginlägg sedan jag startade Tyg och otyg i augusti. För att fira detta visar jag hur du kan göra ditt eget nålbrev av t ex ett mjölkpaket.
Förr i tiden var synålar värdefulla tillhörigheter. De var viktiga för att kunna utföra diverse sömnadsarbeten, men i motsats till mycket annat gick de inte att producera själv i hemmen, utan måste köpas. Det var alltså viktigt att hålla reda på sina nålar och för det ändamålet kunde man ha t ex sydda nålbrev eller täljda nålhus.
Idag är synålar billiga och kan köpas lite varstans, men de förtjänar fortfarande en fin förvaring tycker jag. Jag tänkte visa hur jag gjort mina nålbrev av återvunna tetra-kartonger.
Du behöver: en valfri tetraförpackning, en bit tyg (cirka 10x10 cm stor), sax, symaskin eller nål och tråd, en knapp och självhäftande kardborreband.
Klipp ut en bit kartong, cirka 10x15 cm stor. Vik de yttre tredjedelarna in mot mitten (utnyttja gärna förpackningens hörn där det redan finns ett veck). Den ände som ska bli "lock" klipper du i valfri form.    
Klipp en bit tyg, ½-1 cm mindre än den fyrkantiga delen av kartongen. Om du väljer ett tunt tyg kan det vara bra att sicksacka kanterna, så att de inte repar upp sig. Jag har använt ylletyg som inte fransar sig så lätt. Filt funkar säkert också bra.
Sy en söm, på maskin eller för hand, tvärs över tygbiten i vecket mitt på kartongbiten.    
Välj ut en fin knapp. En som är hyfsat platt är mest praktisk.
Sy fast knappen på fliken som ska bli lock. Knappen kommer inte att fylla någon praktisk funktion, utan bara dekorativ, så det räcker med ett par stygn. Knyt ihop tråden på baksidan och klipp av ändarna.
Klipp två små bitar kardborreband. Klistra fast den ena biten på fliken. Fäst ihop de båda bitarna och stäng fodralet, så hamnar den andra kardborren automatiskt på rätt plats.
Klart! Låt nålarna flytta in.
Färdiga nålbrev. Varför inte göra ett med nål, trådbitar och några säkerhetsnålar att ha med sig i väskan?

13 kommentarer:

 1. Grattis på 100-inläggsdagen! :-)

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg!

  Jag har sett många olika varianter av nålbrev men aldrig något i papp. Kul och nyskapande. Ger också utrymme för oändlig variation.

  /Lina

  SvaraRadera
 3. Kul nålbrev! Har tänkt göra ett ganska länge, kanske dags att göra slag i saken nu när man fick en så fin beskrivning ;)
  Hade tänkt åka till caféet i morgon ja, men får se hur jag mår. Graviditet är konsiga saker - idag har jag somnat varje gång jag satt mig ner :P

  SvaraRadera
 4. Kul idé och snyggt blev det också!

  SvaraRadera
 5. Hahaha, jag ser att du också gillar vinet Prego, i så praktisk förpackning, idealiskt till picnic. Och till nålbrev! Toppenidé, kul med många variationer.

  SvaraRadera
 6. Hva kul

  Kanskje du kunne selge noen sånne på http://uniqueide.se

  mvh mona

  SvaraRadera
 7. Har gátt och funderat pá att virka mej ett men det ska jag inte göra. Din idé var sá bra! Enkel, snygg, orginell. Den kommer jag att kopiera.Tack för tipset!!

  Har en kompis som gör massor av saker i tetra-pak. Hattar, väskor plánböcker......

  SvaraRadera
 8. Men vá fint o praktiskt! Grattis oxå!

  SvaraRadera
 9. Hej byteskompis! Det här ska bli kul!

  SvaraRadera
 10. Tack allesammans för snälla kommentarer! Vad kul att ni gillar idén. Om nån av er gör en egen variant och lägger upp på sin blogg, lämna gärna en ny kommentar så jag får kika! :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails