fredag 25 december 2009

Mer jul.

Några juliga bilder tagna på Krakóws etnografiska museum i augusti. Museet var väldigt fint och väl värt ett besök. Tyvärr var all skyltning på polska, så ibland var det svårt att få en uppfattning om vad saker var och hade använts till.
    
Det är kanske inte helt uppenbart för ett svenskt öga, men bilden ovan föreställer julkrubbor. Den första torsdagen i december varje år anordnas en tävling för julkrubbor, byggda enligt en tradition som är speciell för Kraków. Krubborna ska helst efterlikna någon eller några av stadens byggnader och är byggda på trästommar, klädda med metallfolie och rikt dekorerade, ibland även ljussatta. En del krubbor återspeglar, förutom Jesu födelse, även aktuella händelser.
  
En härligt överdekorerad julgran. Polen verkar ha en rik tradition av både klipp och dekorationer i papper. Jag köpte med mig en liten skrift om just juldekorationer i papper från museet. I år hann jag inte göra något ur den, men det kommer ju fler jular...
   
Ytterligare en krubba. Det fanns också en hel del krubbor av den här typen, skurna i trä och lite mer liknande de som förekommer i Sverige.
  
Huvudbonad. Oklart i vilket sammanhang den ska användas, men rummet där den visades verkade innehålla saker som hade att göra med både jul- och trettondagsfirande. Ett alternativ till tomteluva, kanske? Ganska... oväntat, men lite mer glamour, liksom. :)
  
God fortsättning alla fina läsare!

5 kommentarer:

 1. Vilka fina saker du visar, hantverk på hög nivå!
  Kul att se vad du själv kommer göra med inspiration från boken du köpte!
  Wow vad duktiga människor det finns på jorden!

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder. Jag har en sådan där polsk julkrubba gjort av metallfolie. Jesusbarnet i Las Vegas kallar vi den för.
  God fortsättning

  SvaraRadera
 3. Call design: Ja, visst är det kul att se vad människan kan hitta på? Vi får se om jag kan hålla mig till nästa jul, annars får det väl bli påskpynt eller midsommarpynt eller nåt. :)

  TokTova: Haha, det var verkligen ett träffande namn! Vi fick träffa en konstnär som byggde krubbor och jag köpte en liten av honom, kanske 10 cm hög. Så jag har också en liten Vegas-Jesus. :)

  SvaraRadera
 4. Underbart, pråligt och glittrigt hantverk. Den där utställningen skulle jag också velat se!

  Noro-garnet som gick av, exakt samma hände mig i mitt noronystan. Irriterande.

  SvaraRadera
 5. Du får passa på om du kommer till Kraków, det var deras fasta utställning, så den står nog kvar ett tag.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails