söndag 13 december 2009

DIY-snö.

Jag tänkte visa hur jag gjorde snöstjärnorna till Mönsterarkivets julpyntsbyte. De som var med i min bytesgrupp fick med en kortfattad arbetsbeskrivning, men jag tänkte brodera (höhö) ut den lite och även dela med mig till andra intressenter.
Snöstjärnorna är sydda på maskin med hjälp av s k försvinnande plast (finns att köpa på bl a Panduro). Det var första gången jag använde försvinnande plast, men det blir nog fler projekt vad det lider. Såhär gör du:
 

 
Klipp till en rektangel av plasten, med kortsidan något större än du vill att stjärnan ska bli, och långsidan dubbelt så lång som kortsidan (den plastbit som syns på bilden är dubbelvikt). Klipp till fyra garnbitar, tre i längd med stjärnans diameter (stjärnan på bilden mäter kanske 7-8 cm) och den fjärde något längre (jag lindade garnet löst ett par varv runt fingret istället för att mäta).
 

  
Lägg de tre kortare garnbitarna som bilden visar, för att bilda "skelettet" till stjärnan. Jag hade svårt att få dem att ligga som jag ville, men det hjälpte att fukta och sträcka ut dem. De "klibbar" då fast lite i plasten och ligger stilla. Den längre biten lindas till en ring och läggs över mitten, för att ge den färdiga stjärnan lite mer stadga, men det går säkert att utesluta den om man vill. Vik plasten runt garnet och fäst med en knappnål.
  

 
Sy fram och tillbaka längs garntrådarna några gånger. Det gör inget om sömmarna inte blir helt raka eller slutar lite olika långt ut. Smartast är att börja och sluta på mitten, så slipper man ha av tråden för varje arm. Om du vill hänga upp stjärnan, kan du sy en liten ögla för upphängningstråd längst ut på en av armarna. Sy också några varv runt ringen i stjärnans mitt.
 

 
Nu börjar det roliga! Dekorera stjärnans armar genom att sy små korta sömmar ut från dem. Fortsätt att göra några sömmar ovanpå varandra, så att stjärnan håller ihop även då plasten är borta. Om du ska göra flera stjärnor är det kul att göra dem lite olika varandra, som riktiga snöflingor (iofs ska väl riktiga snöstjärnor även vara perfekt symmetriska, men det behöver vi ju inte tala så högt om...).
 

 
Klipp av trådändarna. Om du vill, kan du även klippa bort lite av plasten mellan stjärnarmarna, innan det är dags för förvandlingsnumret...
  

 
Lägg stjärnan i blöt. Plasten löser då upp sig till en geléaktig massa, för att så småningom försvinna helt. Om du vill ha lite stärkning i din stjärna kan du med fördel plocka upp den medan den fortfarande är lite klibbig. Den blir då stel när den torkar, till skillnad från om du låter plasten helt lösas upp och försvinna.
 

 
Ta upp stjärnan ur vattnet, låt den torka och pressa försiktigt med strykjärn, gärna med tyg eller papper emellan, eftersom den annars lätt klibbar fast på strykjärnet, särskilt om det finns rester av plasten kvar. Observera att den inte blir lika prydlig som med plasten kvar, men det tycker jag inte gör nåt. Om du vill ha extra stadga kan du stärka stjärnan med t ex lim, sockerlag eller strykstärkelse.

Dekorera om du vill. Jag har behållit mina stjärnor "naturella", men man skulle ju kunna sy fast en knapp, paljett eller pärla i stjärnans mitt, ha på lite glitter, dekorera en eventuell upphängningstråd om du vill hänga upp stjärnan, eller hänga nånting under den, för att ta några exempel. Det blir också fint att fästa den på t ex ett julkort. Eller varför inte göra ett eget snöfall med flera stjärnor på olika långa trådar? Eller ett par juliga örhängen? Eller en girlang?

(Jag ber om ursäkt för hemska blixtriga bilder. Decemberkväll och kompaktkamera gör inte de bästa fotoförutsättningarna...)

4 kommentarer:

 1. Jättefina snöstjärnor! Tack för inspirationen och förklaringen, det här ska jag nog prova på tror jag.

  SvaraRadera
 2. Snygga! Synd bara att det skulle gå åt så många för att få till ett skidspår :) Man får hopppas att det kommer många av de perfekt symmetriska från ovan! P-I

  SvaraRadera
 3. Oj! Det blev visst lite väl många p, men man kan väl hoppa över nå´t av dem!! P-I igen

  SvaraRadera
 4. Hej!
  har du fått min del i bytet?
  Visade sig att jag råkade sätta julfrimärken på (klantigt, jag vet) ringde posten och de sa att det kan dröja då så det vore bra om jag fick veta när det kommit fram. :)

  Förlåt för allt krångel!
  Mvh Paulina

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails