måndag 27 juni 2016

Gräskrona - Monthly Makers tema växter.

Det är några månader sedan jag senast deltog i Monthly Makers, men inför midsommar kom jag på att jag ville göra en gräskrona, vilket ju passar bra in på månadens tema, som är växter. Jag firade, precis som förra året, midsommar i min kompis Annas fäbodstuga utanför Malung (ska berätta mer om det i ett annat inlägg) och där, med naturen inpå knutarna och några lediga dagar, var det en perfekt sysselsättning.
Gräskronor är mer än något annat roliga att göra. De varar inte i evighet, eftersom de blir sköra när de torkar, och är också vackrast att se på när de är nygjorda. De är fina att hänga i ett träd, på en balkong, eller över bordet på ett sommarkalas. Och det är nu, när allting blommar som bäst, som de ska göras!


Marken intill fäbodstugan sluttar ner mot en myr, och där i sluttningen och på myren plockade jag på mig vippigt gräs och dunig tuvull. Syrenbusken vid stugväggen fick också bidra med ett par av de klasar som ännu inte blommat över. Tyvärr innebär närheten till myren också att det finns en hel del knott, så tillverkningen av kronan fick mestadels förläggas inomhus.


Båda kransstommarna gjorde jag av 1,5 mm tjock ståltråd. Den ena, större, klädde jag med gräs, den andra, mindre, med mattrasor, och så knöt jag ihop dem med lintråd, på vilken jag trätt upp syrenblommor. Sist stack jag ner några tuvullsstrån i gräskronan, och så hängde jag upp den i den gamla rönnen utanför stugan, för att dansa i midsommarvinden. På Instagram (@tygochotyg) har jag lagt upp en liten film där man kan se den i rörelse.Uppdatering: Nu ligger samlingsinlägget med länkar till alla bidrag uppe här. In och kolla!

6 kommentarer:

 1. Vad fin den blev!
  Jag gjorde en gång en krona av gräs och tistlar som blommade och hängde in. Vi var tvungna att hänga ut den igen för den luktade så starkt. Tistelns lila blommor tycker jag är så fina.

  Helén i Gagnef

  SvaraRadera
 2. Vad härlig den ser ut, kul att se för jag har aldrig sett något liknande.

  Har ramlat in här på din blogg då och då med förhoppningen att du ska ha skrivit och nu var det plötsligt tre inlägg att läsa. Härligt att du är tillbaks igen, ledsen för er skull att din mamma mått dåligt och inte längre finns här fysiskt. Skönt att du kunde finna glädje i handarbete även under bloggpausen.

  SvaraRadera
 3. Så maffig och fin!! Tuvullsstråna är ju bara så himla roliga!! :) Gillar hela konstruktionen med tygremsorna inuti. En nyhet för mig!

  SvaraRadera
 4. Vad fint det blev! Flätat gräs är bra vackert alltså!

  SvaraRadera
 5. Superfint och lite romantiskt med det förgängliga :) perfekt på temat!

  SvaraRadera
 6. Flätat gräs <3 Hade jag en trädgård hade den inte fått vara ifred länge alltså, det är så himmelens vackert! Och din krona är bra mycket vackrare och intressantare än en stång. Vilket trädsmycke!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails