måndag 30 mars 2015

Lagningar.

Att laga kläder, är det återbruk? Det beror kanske på hur man definierar det, det är ju inte som att kläderna får någon ny funktion eller användningsområde, men förlänga användningstiden borde ju vara självklart att försöka göra som återbrukare. Alltså bestämmer jag självsvåldigt att mina lagade vantar duger som bidrag till veckans återbruksutmaning!
Jag har ett par fina stickade ullvantar, som jag köpt i Riga (eller möjligtvis i Tallinn, jag är faktiskt inte helt säker, men jag tror att det var i Riga). De är dubbla med ett tunt enfärgat foder (också stickat) och alltså väldigt varma och sköna, så de är förstahandsvalet när det är riktigt kallt. Nu i vinter har det gått hål både på tummarna och på några ställen i fodret.


I sådana här lägen är det ju bra med en stor garnstash att ta av. Jag hittade ett tvåtrådigt ullgarn som överensstämde rätt väl med färgen på det trasiga gröna garnet (faktiskt bättre än vad det ser ut här ovan, bilderna nedan har bättre färgåtergivning).
Högertummen hade ett ganska stort hål, så istället för att sy ihop det plockade jag upp maskor och stickade en liten lapp över hålet. Kantmaskorna stickade jag fast och så sydde jag ihop i toppen. Eftersom fodret var trasigt på samma ställe gjorde jag likadant på insidan, dock med ett lite tunnare garn så att det inte skulle bli för klumpigt. Övriga hål i fodret, som var lite mindre, sydde jag ihop.


På vänster tumme var garnet tämligen tunnslitet, men det var inget regelrätt hål, så där sydde jag istället maskstygn som förstärkning över de slitna maskorna.


Jag hoppas att jag kan lägga undan de här vantarna för säsongen nu, men det känns bra att veta att de är lagade och redo inför nästa vinter!

8 kommentarer:

 1. Snygga lagningar!
  Självklart måste en återbrukare - förlänga livet på de saker hen brukar.
  Det finns en bra artikel om hur man kan tavara på sina saker http://www.hemslojd-tidningen.se/redaktionsbloggen/lagandets-filosofi/
  hälsningar Fröken Slöjd

  SvaraRadera
 2. Att ta till vara det man har och vara rädd om sina grejer är ändå samma anda som återbruk. Lappa och laga är vi så dåliga på nu för tiden så att skriva ett inlägg och tipsa om hur man kan laga sitt hantverk tycker jag är jättebra. Jag har sett att en del människor lagar sockor genom att sticka om t ex tån (om hålet sitter där). Egna stickade vantar och sockor är absolut värda att räddas flera gånger om. Jag hade ett par jättefina vantar som jag gjort men av misstag blev de tvättade och det ena garnet i vanten var inte superwash och de krympte ojämt och konstigt. Bortom räddning tyvärr. Det var ett ledsamt tillfälle...

  SvaraRadera
 3. Fina vantar och fina lagningar! Tycker man kan tänja rätt rejält på begreppet när det innefattar att ta hand om det man har istället för att köpa nytt.

  SvaraRadera
 4. Lagning tycker jag absolut hör till återbruk. Utan lagningen hade kanske vanten inte använts mer. Dessutom var det en grymt snygg lagning! Imponerande!

  SvaraRadera
 5. Jag funderade ju också över det här med återbruk, förra veckan, men har landat i att det är en grundvärdering att ta till vara på och att det är det som är viktigt för mig. Och att du är så stickkunnig så du kan laga ett par favoritvantar är ju underbart.

  SvaraRadera
 6. Det där blev ju riktigt bra, jättefina lagningar på fina vantar

  SvaraRadera
 7. Imponerande lagning!!
  Och så snygga vantar!
  Skönt att de är redo för nästa säsong!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails