söndag 8 februari 2015

I mina händer - nagellacksmarmorering.

Söndag igen och dags att visa vad man haft i händerna under veckan. Jag har provat något som jag tänkt testa länge, nämligen att marmorera med nagellack. När jag sett det på bild så har det mest varit naglar eller lösnaglar som marmorerats, men jag tyckte det kändes roligare att använda tekniken på något annat.
Jag började prova lite tidigare i veckan, men fann att det inte alls gick så smidigt som i de tutorials jag sett på Youtube. Det verkade som att lacket stelnade på vattenytan, för när jag skulle försöka dra med en pinne i färgen för att göra mönster, satt det liksom ihop i ett sjok, skrynklade sig och följde med pinnen upp igen. Vet inte riktigt vad felet var, men jag tänkte att mina lack kanske var för gamla, så jag köpte tre nya billiga små flaskor och provade igen. Det funkade inte perfekt då heller, men i alla fall lite bättre. Här finns en video med diverse tips, som jag tittat på i efterhand. Kanske har jag haft fel temperatur på vattnet, eller så har jag helt enkelt lack som inte funkar så bra till marmorering.


Först ut att bli doppad var i alla fall en liten mugg/vas som jag köpte på loppis förra helgen och som jag tänkt ha som tandborstmugg. Blev särskilt belåten med den svarta fläcken som hamnade så lämpligt och blev nästan som ett öga på svanen. Det var en ren slump förstås, men det blev himla fint!


Därutöver har jag marmorerat en blomkruka, även den ett loppisfynd förstås. Den blev jag lite halvnöjd med. Den sidan som syns här blev rätt bra, men när jag skulle doppa andra sidan fick jag inte alls till det med lacket trots flera försök. Till slut blev det lite blekt mönster i alla fall och sedan tappade jag lusten att försöka mer eftersom det bara krånglade. Tänker att man får vända den snyggaste sidan till helt enkelt. Sammanfattningsvis ett halvlyckat experiment. Kanske provar jag mer en annan gång.

Glöm inte att titta in hos Mitt hem är min borg för länkar till de andra deltagarna i utmaningen!

10 kommentarer:

 1. Wow! Det ser i alla fall väldigt lyckat ut på bilderna. Riktigt snyggt! Som du säger är det ju bara att vända bort den fula sidan. Jag har en kruka som fått ett hål men det syns inte om man vänder bort det. Och undviker att ställa krukan i ett fönster utåt gatan.

  SvaraRadera
 2. Det som syns är ju jättesnyggt! Kul att du testat detta för jag pratade om det igår när jag ramlade på en uppvisning från en folkhögskola som har en massa hantverk. Fick mig förklarat hur jag kan färga papper så det ska jag testa nån dag. Vet du om det är några fördelar med att köra med nagellack istället för aktylfärg?

  SvaraRadera
 3. Har sett detta en hel del på Pinterest, men har känt att det går säkert åt mängder av nagellack och det är ju inte superbilligt, hehe. Så har helt enkelt låtit bli, men det är ju himla snyggt!

  SvaraRadera
 4. Jag har sett hur de marmorerat naglar men inte tänkt tanken att det kan fungera på annat också. Jag blir jättesuggan på att testa! Jag har tonvis med nagellack hemma men tyvärr bara i färgskalan rosa/lila eftersom det bara är småtjejerna hemma som målar naglarna... Men det kanske kan passa fint till påsk.

  SvaraRadera
 5. För mig var detta nytt. Din kruka blev superläcker! Det fräckaste är nog att det bara är en bit av krukan som är marmorerad.

  SvaraRadera
 6. Klurigt men ändå intressant! Tänker att en borde kunna ha kul med lite "fula" vita porslinsfigurer.... Vi får experimentera vidare!

  SvaraRadera
 7. Najs! Jag är tvärtom och har funderat lite på att ha det på annat än naglar :P Tips är att ha destillerat vatten, och rumstempererat. Jag tycker att mina lack passar lite olika bra men har fått till det med rätt många olika sorter. Nu var det så länge sen jag gjorde det men har nog fått bäst resultat av skimriga och lite rinnigare lack.

  SvaraRadera
 8. Vilken otroligt spännande teknik - snyggt blev det! Jag måste kika på dina videos, för det där var helt nytt för mig.

  SvaraRadera
 9. Coolt! =) Var på ditt jobb idag. Hos Camilla med min yngsta. Han peka på tavlan i entrén och sa att det bara var gamlingar som jobbade där, (det är sant!), men jag fick lugnt förklara att Ida längst nere i hörnet var minsann inte gammal!! Kram

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails