onsdag 23 januari 2013

Disktrasor.

Häromhelgen när jag satt i soffan och rekreerade mig efter ett konstigt anfall av yrsel och illamående behövde jag en enkel stickning. Jag började på en disktrasa och sedan fortsatte jag med en till, sen en till och till sist hade jag fem stycken! För att det inte skulle bli för långtråkigt var jag tvungen att variera dem lite i alla fall, så två är rätstickade på helt vanligt sätt, en rätstickad fast på diagonalen, en dominostickad och randig och en mosstickad.


Sedan jag tog kort på trasorna i söndags har jag hunnit sticka ytterligare två, samt stickat på en liten röd rand i toppen på den svarta mosstickade trasan här ovan, bara för att göra av med den sista garnsnutten.


Garnet är lingarn från Yllet som legat i garnkorgen i säkert flera år. Två härvor hade jag, och förutom de här sju trasorna har de räckt till en eller möjligen två trasor tidigare. Nu behöver jag inte köpa disktrasor på ett bra tag!

Uppdatering: Det är flera som har frågat om materialvalet. Jag har några stickade trasor sedan tidigare, mestadels i bomullsgarn. Kan inte riktigt säga om lintrasorna har bättre uppsugningsförmåga, men lingarnet känns annorlunda och liksom lite "torrare" från början. Dessutom har jag märkt att bomullstrasorna luddar av sig mer och det är ju en lite irriterande egenskap. Att sticka trasor av bambu, som ju sägs ha antibakteriella egenskaper (något som jag blev lite mer skeptisk till efter att ha läst den här tråden, som Klockarbarn länkade till i sin kommentar nedan) har jag inte provat. Lintrasorna ska också gå att kompostera när de är uttjänta. Fördel lin tror jag alltså att jag sluter mig till i det här fallet.
Jag kan förresten rekommendera dem som vill prova att sticka disktrasor att satsa på något sticksätt som ger lite struktur, t ex rätstickning eller mosstickning, så att det blir lite bättre skrubbeffekt på trasan!
Precis som med andra disktrasor måste man förstås låta de stickade trasorna torka ordentligt och byta dem regelbundet, så att de inte börjar lukta illa.

11 kommentarer:

 1. Har tänkt lääänge på att sticka sådana men inte har det blivit av inte!
  Lingarn använde du, är det bäst? Eller kanske enda alternativ t.o.m.? Har du någon erfarenhet av "uppsug" med olika typers garn är väl vad jag undrar:)

  SvaraRadera
 2. Fina!virkade flera disktrasor till julklapp, men det var lingarn blandad med bomull, fick massor av lingarn i julklapp, men har inte gjort något än, funderade på om det blir för tunt och inte suger så bra, är dina i bara Lin? uppdatering om uppsugningsförmåga tas tacksamt emot:)

  SvaraRadera
 3. Tack snälla för svar!
  Kanske testar med bomullsgarn från "gömmorna" som jag annars inte vet vad jag ska göra med:) (Så'na där "fådda snuttar/enstaka nystan" som liksom aldrig kan bli något. Annars har visst Litet Nystan här i sta'n rea på ngt lingarn just nu, enligt dagens nyhetsbrev...:D

  SvaraRadera
 4. Åh, jag önskar mig en ny! ;)

  SvaraRadera
 5. Åh, jag önskar mig en ny! ;)

  SvaraRadera
 6. Gött, så fina. De är ju så bra och håller ju hur länge som helst. Jag har definitivt råka sticka fler än vad jag sliter på.

  SvaraRadera
 7. Så bra att garnet kom till användning till slut. Och fint blev det (och praktiskt också, inte helt fel..) :)

  SvaraRadera
 8. Vilka fina! Idag var jag hem till en person i jobbet som hade en sån stickad disktrasa. Han försäkrade att den aldrig börjar lukta illa. Stämmer det?

  SvaraRadera
 9. De suger väl bara bättre med användning har jag förstått. Har inga i lingarn själv men har stickat egna i bambugarn som jag tycker suger upp bra och bambu är ju av naturen antibakteriellt. Trodde jag i alla fall tills jag hittade denna tråden.
  http://www.alternativ.nu/index.php?topic=131654.0
  Nu vet jag inte längre och jag blev dessutom ganska osugen på att köpa bambugarn/plagg. Lin verkar vara ett bättre val trots allt. Dessutom finns det ju odlat här i Sverige. Det finns inte mkt bambu här i trakterna va.
  Lustig kommentar detta blev. Först skriver jag en sak sen motsäger jag mig själv. Hur man än vänder sig är rumpan bak.

  SvaraRadera
 10. Ulrika: Det skulle jag inte hålla med om. Jag har ju stickade disktrasor sedan tidigare, och visst börjar de lukta lite om de inte får torka ordentligt eller om man inte byter tillräckligt ofta.
  Klockarbarn: Tack för intressant länk! Bambu har jag inte testat, men jag har också hört om dess antibakteriella egenskaper. Fast det verkar ju som att man ska ta det, liksom så mycket annat, med en stor nypa salt. Det är inte lätt att vara kritisk konsument!
  När det gäller lingarnets ursprung, så kollade jag på Yllets hemsida nu och det står bara att garnet är spunnet och färgat i Hälsingland, inte var själva linet vuxit. Då tänker jag genast att det säkert är importerat, annars skulle det antagligen stå att det var svenskt.

  SvaraRadera
 11. Jag har virkat en del trasor i lin, men lite tjockare lingarn, o ofärgat. Tycker de blir mjukare o finare när man använder dem. Men jag slarvar lite, bara för att de så lätt försvinner bland övrig tvätt när jag ska tvätta dem...o sen använder jag några av ekelunds disktrasor också, o de är också bra tycker jag. Hoppas du kryade på dig efter lite stickning! Det är så obehagligt att vara yr :-(

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails