måndag 9 januari 2012

En bättre människa...

... är det fler som har tänkt bli det, nu på det nya året? Töntigt nog innebär "en bättre människa" i det här fallet en lite mer välplanerad och effektiv människa, även om det låter äckligt prestationsinriktat. I alla fall så har jag, från och med årsskiftet, infört två enkla regler för mig själv:

Middagsmaten ska planeras i förväg, vecka för vecka. Detta för att jag ska veta vad jag ska laga istället för att behöva tänka ut det när jag kommer hem hungrig och att jag ska kunna se till att ha hemma det jag behöver, så att jag slipper trängas med tusen barnfamiljer på Ica Maxi på väg hem från jobbet. Dessutom hoppas jag att det ska leda till mer genomtänkta matinköp och att jag ska använda upp det jag köpt hem. Jag tycker att jag slänger lite för mycket mat och det gillar jag inte. En annan önskad bieffekt är att det ska bli fler matlådor till frysen, att ta med till jobbet.

Jag har också ålagt mig själv 30 minuter hushållsarbete om dagen. Matlagning och disk ingår inte i detta, utan det gäller sådant som också måste göras, fast inte dagligen. Typ rengöra ugnen, plantera om blommor, laga kläder, dammtorka i något rum eller så. En halvtimme tänker jag att man nästan alltid hinner och orkar med. Säkert kommer det att bli så att jag väljer eller tvingas att hoppa över någon gång, men lika säkert kommer jag vissa dagar att göra mer än 30 minuter. Så länge jag snittar på ungefär en halvtimme om dagen får det vara gott så. Någon gång (kanske redan till nästa årsskifte) kommer detta att leda till att jag har ett ordningsamt och rent hem som blott behöver underhållsstädas. Inbillar jag mig.

Hittills har det funkat ganska bra. Dagens RUT-insats var t ex att göra rent bakom spisen och vika in lite tvätt. Fast när det gällde maten lät jag mig lockas med av en arbetskamrat för att äta sushi, istället för den soppa jag hade planerat. :)

Vad tror ni, finns det utsikter att lyckas?

16 kommentarer:

 1. Låter väldigt bra, och även om det inte håller så blir det ju renare och mer ordning en liten tid:) jag borde verkligen införa den regeln jag med, för här gror hela lägenheten igen!

  SvaraRadera
 2. Låter som två väldigt vettiga "hemmaregler". Att planera är bra att göra i stora sjok och att städa är bra att göra i små :). Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Låter som en toppenide.. Håller tummarna för att du klarar det.. =)

  Kraaaam
  Sanna

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt att jag ska veckoplanera maten. Hur många matsedlar har jag inte gjort?? Suttit där med en trave kokböcker för att få inspiration, reklamen från Ica för att se vad som är billigt den här veckan...går sådär. Är man 5 i familjen kan man inte tillfredsställa alla. Dessutom är 2 av medlemmarna under 6 år och kräsna som attans...men, men... Jag håller tummarna för dig och att du lyckas. För den här sortens "nyårslöften" ger jag tummen upp istället för klassikerna "jag ska träna mer" "äta bättre" och så kör de stenhårt i 1 månad och lägger sig platt sen...har sett alltför många inlägg på fejjan sista dagarna om alla tappra människor som är på gymmet typ dagligen sen nyår *skaka på huvudet*
  Hejja Tyg och otyg :)

  Och du...jag ska hojta till nästa gång jag lagar ngt raw ;)

  SvaraRadera
 5. Av mej får du också tummen upp! Dessutom ska jag anamma lite av dina visioner. Detta om en halvtimme om dagen : Min bokföring brukar vara i en enda röra i slutet på året! En halv timme i veckan borde räcka för den! Sen får det nog bli resterande halvtimmar på plock och röj! Å sen ska jag fortsätta med mitt NEJ!

  SvaraRadera
 6. En halvtimme om dagen tror jag på! Ska föreslå det hemma. Han, som är den ordningssamme av oss, kommer bli själaglad skulle jag tro :)

  SvaraRadera
 7. Det låter som väldigt bra grejer. Jag tänker mig också det nya året med mer matlådor i kylen/frysen och lägga pengarna på ekologisk mat som annars går till restauranglunch. Kasta mindre mat är också nåt jag vill jobba för att motverka!

  SvaraRadera
 8. Nästa gång din arbetskamrat frågar dig om ni ska gå ut och äta, tackar du vänligt nej.
  Sedan tar du fram en anteckningsbok och skriver ner hur mycket du har sparat på att säga nej till utelunch.
  I slutet på månaden kan du summera hur mycket pengar du sparat.
  Pengar som du kan använda till annat kul.
  Detta betyder ju inte att man alltid ska säga nej.
  Man får känna av, det kan ju faktiskt vara så att din arbetskamrat behöver prata av sig, eller du själv.

  SvaraRadera
 9. Arbetskamraten är iaf mycket tacksam för att du gjorde ett avsteg från din planering! Kanske inte så mycket i "prata av sig" synpunkt som i "umgås och ha trevligt istället för att vänta själv och ha tråkigt" synpunkt :)
  Vardagslyx är också viktigt, och så länge den är på nivån social sushi ser jag ingen fara med det, när vi börjar skippa jobbet för att ligga på spat på Grand och sörpla champagne hela dagarna kanske man ska börja fundera ;)

  SvaraRadera
 10. Jag har aldrig tidigare gjort några nyårslöften. Men i år har jag en lista på 15 punkter!!!!!!!! Låter övermäktigt men där ingår sådant som är självgående för andra. Tex: diska genast. plocka undan genast dvs endast 1 projekt framme i taget. Städa 15 minuter på förmiddagen (pensionär utan hemmavarande barn), avsluta dagen med 5 minuters undanplockande. Minst 30 minuters kreativt skapande/dag. 1 kulturell aktivitet och 1 utflykt/månad. Bjuda hem eller besöka någon en gång/vecka. Samt några till punkter som har med min personliga utveckling att göra. Har gjort ett schema som jag prickar av varje kväll. Det mesta har funkat hittills.

  SvaraRadera
 11. Det låter som kloka och måttfulla mål tycker jag. Den där halvtimmen med hushållsarbete kanske jag skulle ta efter, för man får ju ganska mycket gjort på 30 min men det känns ju inte så farligt när man satt en tid, kan jag tänka mig.

  SvaraRadera
 12. Vad kul med alla kommentarer! Ni som eventuellt tar efter den dagliga halvtimmen, berätta gärna hur det går!
  Anonym: Tack för bra tips, de ska jag lägga på minnet inför onödiga utgifter. Den här gången ville jag gärna följa med, så jag var ganska lättövertalad. Det kändes lite dumt att jag satt och bloggade om matplaneringen just den dagen jag valt att göra ett avsteg från den, det var mest därför jag skrev det. :)
  Anna: Den dag du försöker övertala mig att följa med och dricka champagne kommer jag nog att säga ja direkt i blotta förvåningen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag dra drack säkert hela tre klunkar champagne på nyår faktist. Tror att det var alla vackra fyrverkerier som distraherade mig från smaken ;)

   /Anna

   Radera
 13. Åh, den där halvtimman om dagen skulle vara bra för mig, min karaktär och trevnaden i detta hem... Ska se vad jag kan göra på den fronten.

  Veckomatsedel körde vi med i höstas (och vi gör väl det fortfarande, har bara inte kommit igång efter helgerna...). Riktigt kul, nya maträtter mer varierat, mindre youghurt-sås (haha) och bättre inköp. Lycka till!!

  SvaraRadera
 14. Hihi ja en halv timme per dag slår jag med hästlängder här hemma varje dag..men blir lätt så med en stor familj..känns som man skottar i snöstorm ungefär.. =D
  Veckoplanering utav mat skulle därimot jag behöva bli mycket bättre på..som det är nu så ligger man max en dag före i planeringen.. =)

  Kraaaaam
  Sanna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails