torsdag 31 maj 2012

Dejlig helg.

Helgen som var gick ju den emotsedda Köpenhamnsresan av stapeln. Förutom att jag var tokförkyld och åtminstone inledningsvis hade feber var det en perfekt helg. Eftersom jag åkte nattåg kom jag fram tidigt på fredagsmorgonen och hade några timmar för mig själv på stan, när jag bl a passade på att leta mig till butiken Husflid (den förtjänar nog ett eget inlägg faktiskt) och några andra shoppingställen. Resultatet av detta tänkte jag visa en annan dag.
Utöver det hann vi med att beundra staden från tornet i Vor frelsers kirke (400 trappsteg upp, varav de sista 150 går varv på varv utanpå spirans tak), god italiensk och grekisk mat på uteserveringar, Christiania-besök för hälften av oss och rundtur på Carlsberg för övriga (som vi sade; man får välja mellan alkohol och knark). :) Och så pannkakor med nutella och banan, den kanske bästa brunch-buffén någonsin, Glyptotek, vin och glass. Tack fina vännerna, det gör vi om igen tycker jag!
Här kommer en drös med bilder.

onsdag 30 maj 2012

Vad jag gör ikväll, sade du?

Jo, jag försöker att täcka det här
Avflagnat betongbalkonggolv som antagligen inte målats om sedan byggåret 1960
 med det här

Plastgolv i trevligt mönster som påminner lite om marockanskt kakel
Det ser inte så himla skoj ut på bild kanske, men jag hoppas att det ska bli precis så bra som jag tror. Och det är ganska roligt att lägga! Nu har jag dock tagit en liten tänkepaus eftersom det som återstår innebär att jag måste såga itu några plattor för passformens skull. Om jag räknat korrekt kommer antalet plattor att gå ganska precis jämnt upp. Bra om det blir rätt, alltså.
Och så en feministisk observation på det: När jag frågade säljaren i affären (en kille på några och tjugo) hur man skulle dela plattorna, berättade han att jag skulle använda "en järnsåg med väldigt små taggar". Det kan ju för all del tänkas att han inte behärskade ordet bågfil, men troligare är nog att han inte trodde att jag gjorde det. Det grämer mig lite att jag inte fann mig tillräckligt för att fråga om han brukade kalla den så även inför manliga kunder.

måndag 28 maj 2012

Triss i remake!

Återbruksutmaningens sista vecka och den här gången har jag inte mindre än tre klädesplagg att visa upp. Länkar till fler återbruksprojekt finns som vanligt hos Klockarbarn.
Först ut är en klänning som jag köpt på Myrorna. Den var lite för liten i midjan, men kjolen var utställd och dessutom ganska lång, så jag klippte bort midjan och "flyttade upp" kjolen en bit, så att det blev lite mera plats att andas på. Resår i midjan hade den från början och det var ganska snyggt, så jag sydde dit en ny sådan. Tyvärr glömde jag att ta en bild innan, men modellen var egentligen precis likadan före omgörningen. Det syns bara om man klickar upp bilden, men det är små svarta prickar på det turkosa.

Plagg nummer två kommer också från Myrorna och var en gigantisk topp. Fin färg, prickig och trevlig kvalitet (viskostrikå), men en sådan modell som får vem som helst, oavsett kroppsbyggnad, att se ut som en elefant.
Som tur var kom jag på att den skulle gå fint att sy om, så den fick ändå följa med hem. Jag nålade in den lite på känn, provade, justerade nålningen en aning, klippte och sydde nya ärm-/sidsömmar. Klart!
Sist ut är ett par jeansleggings som jag sommaranpassade genom att klippa av nån decimeter i nederkant. Det avklippta använde jag till att laga och förstärka på insidan låren, där tyget verkligen sjöng på sista versen.

Förhoppningsvis håller de över sommaren (som synes höll de att hoppa studsmatta i åtminstone). Sedan får jag nog kasta dem, om det inte går att sy om dem till barnbyxor eller nåt kanske.
Tack till vännerna S och L som hjälpte mig att fota plaggen in action i Köpenhamn!

söndag 27 maj 2012

Kulturtantens våta dröm...

... två oanvända kuddfodral från Gudrun Sjödén för 15 kronor styck på en loppis.


fredag 25 maj 2012

Telefonhållare.

Jag har gjort en liten mobilhållarpryl som man kan hänga telefonen i under laddning. Det finns liknande att köpa, vet jag, men jag fick idén att göra en själv här för ett tag sedan. Jag har inte orkat vara så ambitiös och klä in den med tyg, men det kan hända att jag pimpar den på nåt sätt så småningom. Det är en gammal body lotion-flaska som jag återbrukat, tror jag.
Eftersom jag inte orkar redigera bilden så får ni nu veta vilken telefon jag har. Samsung, det går bra att kontakta mig på adressen till höger, så kan vi göra upp om ersättningen för denna lilla produktplacering. :)
Såhär ser den alltså ut i all sin sneda glans. "Halsen" kan man snurra upp sladden runt och så sticker man alltså kontakten genom hålet, som synes.

torsdag 24 maj 2012

Sommarutmaning - Bruk och återbruk.

Nu är ju Återbruksutmaningen snart slut, men hos HH JaJa tar en sommarutmaning vid, som jag tänkte vara med i. Om jag fattat saken rätt går det till så, att man för varje sommarmånad (maj, juni, juli och augusti) får några teman att skapa utifrån. Kravlöst skapande är nyckelordet och det låter ju skönt och somrigt. Läs mer och anmäl dig här!

måndag 21 maj 2012

Plantera utanför lådan!

Ja, balkonglådan alltså. Jag fortsätter på temat återanvändning och plantering från förra veckan och visar några olika kärl som fått nya liv som blomkrukor. Hoppas att det kan inspirera någon!
Min fina tekanna, som jag råkade torrkoka så att emaljeringen sprack i botten i vintras, har fått en steviaplanta i sig och står på balkongen.
Jag har också en del kryddor i köksfönstret, som eventuellt får flytta ut när det blivit lite varmare. Både emaljmuggen och såssnipan har jag tidigare haft hyacinter i. Notera persiljan som demonstrerar sitt missnöje över att bli lämnad ensam utan vattning över långhelgen.

En liten blomma, i det här fallet en höstglöd, har planterats om i en kaffekopp. Gulligt och ett bra sätt att använda fina kaffekoppar om man tycker att de är lite snåla att dricka kaffe ur.
Det här är ju ingalunda något nyskapande, men när jag behövde ett större kärl och tog en loppistur för ändamålet så stod det här Kockumshandfatet och väntade på mig, och det passade ju väldigt bra om jag får säga det själv!

En snittblomma kan lika gärna stå i en fin burk som i vas. Om man känner sig osäker på om burken håller tätt, eller inte vill riskera att den rostar, tar man bara ett dricksglas eller liten glasburk och ställer inuti. Bildens krysantemum har förresten stått i mer än två veckor och är fortfarande lika fin - ett bra köp!

Nu börjar återbruksutmaningen att sjunga på sista versen, men även idag finns länkar till övriga deltagare hos Klockarbarn.

fredag 18 maj 2012

Köpenhamnstips efterlyses!

Det börjar dra ihop sig till kompishelg i Köpenhamn. Jag ser fram emot detta, inte bara för chansen att få hänga med mina fina vänner, utan också för att jag faktiskt aldrig varit i Köpenhamn. Därför vill jag att ni hjälper mig, så att jag inte missar några guldkorn!
Det här stället måste jag ju bara ta mig till, och så vill jag gärna besöka Christiania, men jag vill ha alla era bästa tips om de smarrigaste smörrebröden, fyndigaste loppisarna, godaste ölen, mysigaste fiken, etc. Gärna med adress och/eller länk, om ni ids. Mange tak!

Bildkälla

torsdag 17 maj 2012

Listigt.

En ful och tråkig knivlist + lite retrotapet + decoupagelim = en mycket finare och roligare knivlist!

måndag 14 maj 2012

Återbruk till balkongen.

Jag hade stora planer för balkongodlingen i år, men som så ofta när det gäller mig, så finns det en viss diskrepans mellan ambition och framförhållning. Dessutom har livet inte visat sig från sin bästa sida den här våren och tja, det har inte blivit någonting sått, helt enkelt.
Förrän nu. För idag har jag sått lite bondbönor och till helgen ska jag hämta några tomat- och paprikaplantor som jag beställt av en släkting med växthus, så nu börjar jag känna att jag kanske kan kravla mig upp på banan trots allt. Såkrukorna är tillverkade av tidningspapper.

Igår köpte jag också några kryddor, som kom med växtstöd av plast. Ett av dem har jag lindat med mattrasor i tanken att det ska bli stommen till någon slags balkongpynt. Fortsättning följer...

Glöm inte att titta in hos Klockarbarn och alla de andra återbrukarna!

Tävling hos Med et lekent sinn!

Lite i sista stund kastar jag mig in i leken och tävlar om ett grafiskt tryck hos Med et lekent sinn, som för övrigt seglat upp som en av mina favoritbloggar på senaste tiden. Kolla in! Och om du är riktigt snabb hinner du vara med i tävlingen också.

söndag 13 maj 2012

Avslutning med slöjdklubben.

Igår hade vi terminens sista slöjdklubbsträff. Vi höll till i handledare Carins härliga trädgård och hade en fin dag trots blåsigt och stundtals lite kallt väder. Barnen tillverkade spiror och hopprep och så ställde vi till med tårtkalas för att fira hemslöjdens 100-årsjubileum.

tisdag 8 maj 2012

100-årskalaspynt.

Ikväll har jag varit på en liten, men trevlig, workshop i hemslöjdsbutiken. Vi tillverkade pynt i stort format som ska pryda stora torget den 9 juni, när hemslöjdens 100-årsjubileum ska firas med 100 slöjdare på stan.
Vill du veta mer om evenemanget eller kanske vara med? Klicka här!

måndag 7 maj 2012

Vagn-makeover.

Återbruksmåndag igen. Vad veckorna går fort! Den här veckan handlar mitt bidrag om omgörning, snarare än återbruk.

Mitt badrum är inte ens 3 m², men innehåller ändå ett badkar. Det är alltså inte så mycket yta därinne, vilket gör att det är lite knepigt med förvaring. I tidigare bostäder har jag haft en sådan där vagn med korgar av metalltråd i badrummet, men sedan jag flyttade till min nuvarande lägenhet har den legat i källaren eftersom den inte fått plats. Häromdagen tog jag upp vagnen i lägenheten, tillsammans med sakerna som skulle med till gårdsloppisen. Tanken var att jag skulle sälja den, men hur det nu var så tog jag inte med den. Och tur var väl det, för när jag lade ögonen på den igår slog det mig plötsligt att jag kanske kunde göra om den, så att den rymdes i badrummet.
Tyvärr glömde jag i min iver att ta kort på vagnen innan jag satte igång (det där uppe är alltså en efter-bild) men ni vet ju hur de brukar se ut. Jag började med att knipsa av korgarna till lagom storlek, med den ursprungliga sidan som förebild och efter att ha måttat i badrummet. De två pinnar på varje korg som skulle böjas fick vara lite längre, de andra klippte jag lite kortare.

Sedan böjde jag till de längre pinnarna och så var det bara att bygga ihop vagnen och ställa den på plats!

Lite sugen är jag på att strippa av plastklädseln från metalltråden och spraymåla hela rasket i någon roligare färg, men det får bli vid ett senare tillfälle isåfall. Förresten, om någon har en idé om hur de kvarvarande korgdelarna skulle kunna återbrukas, så tig inte still!

Och så glöm inte att titta in hos Klockarbarn för länkar till alla andra återbruksprojekt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails