lördag 31 mars 2012

Sådärja!

Det här gick ju geschwint. Jag hade nästan glömt hur trevligt det är att sy på en maskin där inte undertråden hoppar ur sitt läge var femte centimeter.
 

Lapp på lapp.

35 stycken närmare bestämt. Antagligen hinner det bli några sömmar också innan det är dags att släcka lamporna kl 20.30. Jag återkommer om det.

onsdag 28 mars 2012

Dagens boktips.

Jag impulsköpte en schysst bok på Ica Maxis bokrea häromveckan. Skapa för de minsta heter boken (som tydligen kom ut 2008, men den har i alla fall gått mig helt förbi) och författarna heter Jenny Johansson och Karin Svensson. Den innehåller beskrivningar på 33 enkla leksaker för små barn, som man kan tillverka själv av saker som man har hemma. En fin och inspirerande bok med trevligt tilltal och många roliga idéer! Själv blev jag sugen på att göra en gardinskallra och ett sockdjur, till att börja med.

Jag sympatiserar med idén bakom boken, nämligen att småbarn ofta har långt fler leksaker än de behöver och som regel har nog så roligt med helt vanliga grejer som finns i alla hem. Många av leksakerna tar bara några minuter att förfärdiga. Kanske att vissa av beskrivningarna kan upplevas som lite otydliga om man inte har så stor pysselvana, men jag tror att man kan åstadkomma de flesta leksakerna, även om man inte är pyssligt lagd.

Boken innehåller också en sida om säkerhet (vilket förstås är jätteviktigt att tänka på när det gäller saker till så små barn) och en sammanställning över små barns utveckling och vilka av sakerna som kan passa vid olika åldrar. Jag gick faktiskt tillbaka dagen därpå och köpte ytterligare ett exemplar av boken för att ha på lut som present till några nyblivna föräldrar.

måndag 26 mars 2012

Lattjolajbanlåda och leksakspåsar.

Här är mitt första bidrag till återbruksutmaningen.
Fast jag inte har några egna barn än vill jag ju såklart att de barn som kommer hit och hälsar på ska känna sig välkomna och ha något roligt att göra. Därför har jag sett till att samla på mig några spel och leksaker på second hand. Nu har jag gjort i ordning en likaledes loppisfyndad koffert till leksaksväska.

För att inte alla småsaker skulle ligga och skramla runt sydde jag två påsar: en lite mindre som innehåller plastdjur och en större som innehåller klossar. Påsarna är såklart av loppistyger, så de platsar också i utmaningen.

Förutom klossar och djur innehåller väskan ett par bilar, pixiböcker, en röd kastrull och lite annat smått och gott. Jag har ännu ett återbruksprojekt på gång till väskan, men eftersom symaskinen trilskas får det nog vänta till nästa vecka.

söndag 25 mars 2012

Återbruksutmaningen.

Jag har anmält mig till en återbruksutmaning hos Klockarbarn. Eftersom det mesta jag gör har med återbruk att göra på något sätt räknar jag med att det inte blir direkt utmanande som i svårt, men jag ser fram emot att få utbyta återbruksidéer med andra! Utmaningen börjar imorgon och pågår i två månader, men man kan gå med när man vill, verkar det som. Läs mer här!

fredag 23 mars 2012

Pysselstafetten - sy en påskhöna!

Idag tar jag över pinnen i pysselstafetten. Jag tänkte visa hur du syr dig ett gäng hönor till påsk.
Du behöver:

- valfritt tyg till fågelkroppen
- småbitar av ylletyg eller filt till näbb och kam
- vadd, ull eller små spillbitar av garn eller tyg till stoppning
- pärlor eller små knappar till ögon
- ståltråd eller koppartråd till fötter

Klipp ut en rektangulär bit tyg med långsidan dubbelt så lång som kortsidan och en kam i ylle eller filt (viktigt att det är ett tyg som inte fransar sig).
Hönsen kan göras i valfri storlek, de på bilden ovan är sydda av bitar som är mellan 5x10 och 7x14 cm. Perfekt för spillbitar alltså!

Vik tygbiten dubbel (räta mot räta) och nåla fast kammen vid mittvecket. Sy ihop två av sidorna som bilden visar. Jag har sytt på symaskin, men det går förstås lika bra att sy för hand. Vänd så att rätsidan kommer utåt. Stoppa kroppen med vadd, tyg- eller garnrester. Fyll den inte för mycket.

Klicka på collaget så syns bilderna bättre!
Böj till ben och fötter av metalltråd. Koppartråd är lätt att böja om man inte är så van att arbeta i tråd, men ståltråd blir lite stabilare. Koppartråden kommer också i en mängd olika färger. Det var svårt att få bra foton på hur man gör, eftersom båda händerna behövs till arbetsmomenten, men jag hoppas att bilderna nedan ger en viss vägledning åtminstone. Båda benen är gjorda av en tråd, cirka 35 cm lång (ta hellre till lite för mycket, det är lättare att klippa av än att lägga till!) och trådändarna möts i skrevet, så att säga. :)
Stoppa in benen i kroppen.

Nu ska den sista sömmen sys ihop. Den tidigare sydda sömmen ska hamna mitt på den nya så att kroppen blir tetraformad. Se bilden ovan! Vik in en liten sömsmån och sy ihop för hand.
Vik upp de båda hörnen mot kroppen och fäst med ett par stygn. Detta gör att kroppen får en mer naturtrogen form och ger intryck av vingar.

Sy fast pärlor till ögon. Gör du en höna i lite större format kan det vara fint med små knappar till ögon istället. Klipp ut en liten romb till näbb, vik den på mitten och fäst ihop med ett eller ett par stygn så att den "gapar" lite. Sy fast näbben. Om du vill hänga upp fågeln, t ex i ett påskris, kan du sy i en upphängningstråd i nacken. Mina höns fick istället ett bo av lite björkris och papperstrassel och några ägg att ta hand om.

Imorgon lämnar jag över stafettpinnen till Jonna D. Tack för mig!

onsdag 21 mars 2012

101 dalmatiner.

Bordsmålningen går långsamt framåt. Emellertid upptäckte jag att jag slarvat när jag slipat ner spacklet som jag lagt på bordsskivan och det syntes lite för mycket för att jag skulle kunna låta mig nöja. Dessutom hade det kommit några färgstänk på bordsskivan som torkat in och syntes som knottror i färgen. Nu har jag sandpapprat ner ojämnheterna igen så nu ser bordsskivan ut som 101 dalmatiner, ja, fast omvänt då.

måndag 19 mars 2012

Loppisbonanza!

Oj oj oj vilken fyndhelg det har varit. Jag har varit hemma i Värmland och som vanligt slank jag inom Ludvika pingstförsamling på vägen dit. Jag fattar inte var de får alla fina grejer ifrån, men jag har hittills aldrig gått tomhänt därifrån, så jag klagar inte! (Eller ja, litegrann får jag väl erkänna att det tar emot att ge mina pengar till pingstkyrkan, men jag hoppas att de gör något vettigt med dem...) Sedan blev det förstås ett loppisbesök med min mamma och svägerska i lördags, också det på ett ställe där jag sällan kammar noll.
Lite blandade pinaler från båda ställena, bl a fem Figgjo-assietter, en syltburk från Arabia, en snygg röd kanna från Hammarplast, en tysk grön vas och två dukar; en oanvänd i linne och en rund i blommig frotté. Några saker kom inte med på bild, t ex lite påskpynt och grytlappar.
Stuvbitar av två sjukt snygga tyger (vänster och mitten) och två gardinlängder (höger).
Påslakan och underlakan av det rosablommiga tyget, två påslakan (som visade sig vara i barnstorlek) av det rödblommiga och ett korsstygnsbroderat förkläde.
I övrigt har jag ägnat helgen åt korsord och kaffe, ost och vin och sist men bäst att leka med lilla A. "Tjastej Ida" (faster Ida) är det namn jag numera lystrar till. :)

söndag 18 mars 2012

Karamellfärger.

En second hand-fyndad vuxen-t-shirt do-redoades till en tröja åt lilla A. Bottenfärgen är marinblå och ränderna i karamelliga färger som passar för vår och sommar. Jag hade inget mönster utan gjorde som jag brukar, d v s googlade måttabeller och klippte lite på känn, med siktet inställt på ungefär storlek 92. Tyget räckte inte riktigt till hellånga ärmar, så det fick bli sisådär trekvarts-.

Att fålla trikå är enligt mig en mardröm, så när jag kommit så långt som till halslinningen var jag rädd att jag skulle förstöra hela tröjan. Efter att ha läst på lite om de olika sömmarna i symaskinsmanualen, bestämde jag mig för att prova med en av dekorsömmarna och det blev riktigt bra faktiskt. Vilken lättnad! Bara för att det skulle bli lika gjorde jag likadana sömmar nedtill och vid ärmsluten också.

tisdag 13 mars 2012

Nygammal gardin.

För ett tag sedan fick jag för mig att jag ville ha en virkad gardinkappa i köket. Jag tror att jag fick det från en bild i en bok. Efter att ha trålat diverse loppisar i några månader hittade jag den perfekta förra veckan. Mycket nöjd!
Och om någon undrar varför jag har vissna julblommor kvar i fönstret i mars månad, så är det för att jag väntar på att kunna plantera ut hyacintlökarna, som jag hört att man ska kunna. Frågor på det? :)

söndag 11 mars 2012

Rött är sött.

Jag hoppar på Errys utmaning och visar lite röda saker som finns hemma hos mig. Flera av de andra som deltagit i utmaningen har jag sett skriver att rött inte är någon favoritfärg, men det är det nog hos mig. Kärlek och socialism, what's not to like liksom? :) Jag har alltid gillat rött och har en hel del röda grejer, insåg jag när jag började se mig omkring genom kameralinsen.
Först några lampor. Den ovan har jag visat tidigare och den hänger i hallen. Lampan nedan står i vardagsrummet. Eller ok, det ser ut som att den svävar fritt, men det gör den alltså inte, utan den står på en liten hylla på en blompiedestal. Båda lamporna är second hand-fynd.
Så har vi min kära kökslampa som jag också köpt på second hand för typ 25 kronor för flera år sedan. I bakgrunden ser ni att det finns en del andra röda saker i mitt kök också.
Kakeldekoren i köket går också delvis i rött. Passar bra ihop med tvålflaskan.
I vardagsrummet står ju mitt egenhändigt målade röda skåp. Just nu är det lite målarverkstad framför det, så jag återanvänder en gammal bild på skåpet. 
Ovanpå skåpet, på en röd bricka, har jag en kandelaber från Indiska och mina chockrosa ljusstakar från Myrorna.
På en av dem sitter en liten paljettklädd fågel. Egentligen ett julpynt tror jag och också den från Indiska.
Och så har jag ju en ganska röd fåtölj (även om den var ännu rödare när jag köpte den).
Asken har jag vikt av en tapetbit och den innehåller mina flätade glasunderlägg.
Slutligen badrummet. Jag besparar er den röda toaborsten, men tvålfatet och tandborstmuggen får representera de röda sakerna, som faktiskt är några stycken även i badrummet.

lördag 10 mars 2012

100-årstårtor.

I år fyller ju Sveriges hemslöjdsföreningar 100 år. Det har vi firat idag på slöjdklubben, där tyg, virkade dukar, spetsar, tygblommor, garn, pärlor och paljetter förvandlades till de läckraste tårtor och bakelser. Härliga, eller hur?

torsdag 8 mars 2012

Kvinnodagen.

Kvinnodagen till ära lånar jag bild och text från Läkarmissionen och Webaidshop:
Torsdagen den 8 mars firar vi för 45 året i rad den internationella kvinnodagen.
Firandet skiljer sig väldigt mycket mellan länderna. I många länder är det politiska aspekter som lyfts fram, medan i andra är det männen som visar sin kärlek till kvinnan, av respekt.
Vi på Läkarmissionen lyfter fram kvinnors rätt att på ett säkert sätt få föda sina barn. 
I många länder, som i Kongo till exempel, så är det inte självklart för alla kvinnor att få föda sitt barn på ett sjukhus. Väldigt många har inte resurser till det, utan föder hemma på ett smutsigt jordgolv utan professionell hjälp. 
Som ni förstår är detta väldigt riskabelt och sätter många gånger kvinnans och barnets liv i fara. Vi på Läkarmissionen hjälper kvinnor i Kongo att i stället föda sina barn på Panzisjukhuset med rena instrument och utbildad personal. En insats som räddar liv.
Hjälp oss hjälpa kvinnor att på ett säkert sätt få föda sina barn.
P.S. Webaidshop har också andra projekt att stödja där din gåva kommer flickor och kvinnor till gagn.

onsdag 7 mars 2012

ATC-byte.

För några veckor sedan bytte jag ATC med Madde. Jag fick det prickiga rosa med broderier nedan. Det är ännu finare i verkligheten och dagsljuset, jag lovar! I utbyte skickade jag ett av de här (nedan fotat av Madde och lånat från hennes blogg).
Idag såg jag att Madde inspirerats av mitt flätade ATC och återvunnit remsor av en gammal akrylmålning till en egen variant. Mycket snyggt och jag känner mig stolt över att ha inspirerat till detta fina!

måndag 5 mars 2012

Paintalong.

Jag skrev ju häromsistens att mitt köksbord behövde räddas från sin shabby shit-look. Spunk skrev då i en kommentar att hon också stod i begrepp att måla om köksbordet och föreslog en cyberpaintalong. Idag tog jag äntligen tag i måleriet, så nu lägger jag ribban med ett par paintalongbilder.
Före: bordet ligger med benen i vädret på vardagsrumsgolvet. I vanliga fall står det ett annat slagbord ungefär på samma fläck, men det har jag tillfälligt burit ut i köket. Någon form av köksbord är ju ändå ganska bra att ha, tänker jag.
Efter första strykningen ville kameran helt plötsligt inte autofokusera på bordet längre, men jag tror att skillnaden framgår ganska tydligt ändå.

Imorgon får det bli ett lager till, innan det är dags att vända rätt på det hela och måla ovansidan av bordsskivan (och kanterna, såklart). Så Sofia, hur går det med ditt målningsprojekt?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails