tisdag 30 augusti 2011

För två år sedan idag...

... var jag här. Det var en märklig upplevelse att gå omkring i solskenet, bland de egentligen ganska vackra gamla tegelbyggnaderna och tänka på det fruktansvärda och obegripliga som ägt rum här och som en del människor redan tycks ha glömt, trots att det historiskt sett inte alls var länge sedan.

Dagen vi var där var en söndag och det sades att det därför var få besökare jämfört med andra dagar. Det var dock ändå en hel del turister där (även om det på just de här bilderna ser ut att vara helt folktomt).
Man fick inte gå omkring själv, utan i små grupper, var och en ledda av sin guide. Alla besökare fick ha en mottagare och hörlurar på sig, i vilka man hörde sin grupps guide, för att det skulle vara tyst och stilla och man inte skulle störa varandra.
Det känns bra att ha varit där, även om det var tunga timmar både medan vi vandrade runt och efteråt när man skulle smälta alltsammans. Jag önskar att alla hade möjlighet att komma dit. Rädslan inför det främmande är farlig och vi får aldrig, aldrig glömma vad den kan leda till.

måndag 29 augusti 2011

Färgglädje.

Jag hittade en stor burk med kritor, färgpennor, vanliga blyertspennor och några penslar för en tjuga på Myrorna förra veckan. I lördags morse under Melodikrysset pillrade jag av pappret från alla kritorna (det är ungefär så mycket simultanförmåga jag besitter).
Tanken är att jag ska stöpa om dem till något liknande det här så småningom. Tills vidare förvarar jag dem i min, för ändamålet väldigt lämpliga, bokstavsask som jag köpte på Granit häromdagen när jag var i Uppsala. Färgpennorna tar jag med till jobbet.

söndag 28 augusti 2011

Jag har den bästa svägerskan!

Kolla bara vilken födelsedagspresent jag fick av henne. En hel hög med textilier från olika loppisar och auktionsfyndlådor. Runda dukar, löpare, örngott, spetsdukar och annat. Inte för att jag egentligen behöver mer tyg, men ändå. Så himla bra!


lördag 27 augusti 2011

Shaved her legs and then he was a she.

Förra sommaren hittade jag herr och fru Grytlapp i en loppislada. Ett rart och trevligt par, inte tu tal om den saken, men lite normativa och... tja, småtråkiga. Jag plockade fram nål och tråd och lät dem byta lite attribut med varandra. Sedan gick det visst ett år och nu har jag kommit till skott och sytt fast dem på en kudde också. Själva kuddtyget är några år gammalt, fanns i tygsamlingen och är köpt på Åhléns tror jag.



fredag 26 augusti 2011

Blommiga okynnesköp.

Det är inte så ofta jag spontanshoppar nyproducerade saker nuförtiden, men ibland är det svårt att låta bli, som till exempel när jag hittade en massa målade plåtburkar, -skålar, -muggar och -fat importerade från Indien i en affär (i Årjäng av alla ställen) på semestern.
Det röda fatet blev en tvålkopp, eftersom jag hade en snarlik tandborstmugg sedan tidigare. Burken är lagom stor att ha te i och de andra faten hittar jag säkert något användningsområde för vad det lider.

torsdag 25 augusti 2011

I mina öron.

I början av förra veckan ramlade de fina örhängena från Lena ner i brevlådan. De var ståndsmässigt förpackade i en påse av återvunnet papper och ackompanjerades av ett fint litet återbrukskort. Jag hade dem på mig redan nästa dag och kände mig snygg!

Vet ni förresten hur svårt det är att ta kort på sina egna öron? Oväntat svårt, kan jag tala om!

onsdag 24 augusti 2011

Den som söker skall finna.

Jag brukar förr eller senare alltid hitta saker jag är ute efter på loppis. Konstigt vore det väl annars, så många som jag besöker. De fina äggkopparna har dock gäckat mig länge, trots att jag aktivt spanat efter dem ett bra tag nu. Men skam den som ger sig! Idag stod de där på Kupan i Borlänge och kostade blott tre kronor styck.

måndag 22 augusti 2011

Tvåårsdag = tävlingsdags!

Idag är det bloggens födelsedag. Två år har gått sedan det första inlägget. Det tar vi och firar med en tävling, tycker jag!
Tre hemliga pysselpaket ligger i potten. Innehållet plockar jag ihop lite efter vinnarnas eventuella önskemål och lite efter eget huvud. (Same procedure as last year, alltså. Om du vill se vad paketen i förra årets födelsedagsutlottning innehöll, så kan du se det här.)
För en lott - lämna en kommentar till detta inlägg. (Obs, du som inte har någon egen blogg, glöm inte att lämna en epostadress, så att jag kan nå dig om du vinner!)
För två lotter - lämna en kommentar och länka till tävlingen från din egen blogg eller hemsida. Låna gärna bilden ovan.

Skriv gärna några ord om vad du önskar dig ifall du vinner. (T ex färger du gillar eller om du önskar dig tyg, pärlor, garn, papper, något annat eller en blandning av allt möjligt!) Glöm inte heller att skriva i din kommentar hur många lotter du tar! Tävlingen pågår månaden ut, det vill säga t o m onsdagen den 31/8. Därefter drar jag tre vinnare.

Uppdatering 2011-09-01: Tävlingen är avslutad!

söndag 21 augusti 2011

Tyger, tårtor och mer därtill!

Jag har tillbringat en intensiv helg i mina värmländska hemtrakter. På vägen dit slank jag in på en av mina favoritloppisar och fyndade några saker, som jag inte fotat än, men som ni kanske får se en annan dag. Det var bl a en vas, några broderier som ska inkorporeras i olika syprojekt och ett pussel.
Fredagskvällen tillbringade jag och min svägerska med att lyssna på den fantastiska Emil Jensen, som spelade i Karlstad. Det var regnigt och kallt, men Emil värmde som alltid med sina texter, sitt engagemang och sitt fina band.
På lördagen drog jag med min bror, svägerska och lilla A på bakluckeloppis i det ihållande regnet. Jag hittade två stora bitar 70-talstyg (till höger i bild), två gardinlängder Pompeja till fyndpriset 20 kr och några porslinsassietter från Rörstrand.

Efter fika (för de vuxna) och middagslur (för A) ägnade vi en stund åt att leka, mysa och läsa böcker. Frampå eftermiddagen åkte vi till mina föräldrar och min svägerska och jag klämde ännu en loppis. Ytterligare två tygfynd. (Man kan tro att jag handlade efter något slags färgtema, men så var faktiskt inte fallet.)

Sedan vankades det middag hos mamma och pappa. Efter god mat och tårtor (ja, faktiskt två - en Banoffee pie och en moccatårta enligt min pappas mormors recept) tillbringade jag resten av kvällen med ett glas vin och DNs korsord.

Söndag förmiddag ägnades åt en ganska lyckad kantarelljakt. Efter att ha ätit upp kantarellerna och lite överbliven tårta fick jag ännu en lek- och mysstund med lilla A och hann som grädde på moset med ett par prat- och fikatimmar hos två vänner i deras sommarstuga på vägen hem. Vilken suverän helg!

Bondens egen lunch.

Förra helgen började Bondens marknad. Den här helgen missade jag det eftersom jag varit i Värmland, men jag bjuder på en bild av den lunch jag tillagade efter förra lördagens marknadsbesök. (Både brödet och tomaterna kommer dock om sanningen ska fram från Hemköp.) Mangoldstjälkarna behöll som synes sin röda färg även efter tillagning.

lördag 20 augusti 2011

Flaggspel.

När min brorsdotter A skulle fylla ett år önskade hon (via sin mamma) sig vimplar till sitt blivande rum. Gröna och gula skulle de vara. Nu är rummet klart och inflyttat och vimplarna hänger på plats.
De passar bra ihop med lapptäcket som jag sydde till A i julklapp.
Förutom vimplarna fick hon också den färgglada korgen som jag virkat strax innan. När jag bloggade om den var det några som kommenterade och skrev att de skulle vilja ha en liknande korg till sina barns leksaker. Det var ju lite roligt, eftersom det var just det jag hade tänkt att den skulle vara till.

fredag 19 augusti 2011

Att ogöra.

Jag köpte ju en fåtölj på gårdsloppisdagen i våras. En gammal fåtölj som var tillfixad med svart färg och ny klädsel i röd sammet. Försäljarna berättade var de köpt den och med den vetskapen är jag inte särskilt imponerad av möbelrenoveringen. Färgen täckte inte helt och tyget satt dåligt fast på flera ställen. Där i gliporna skymtade det gamla tyget, som vid en närmare granskning faktiskt inte såg helt oävet ut. Jag bestämde mig för att faktiskt försöka ogöra uppiffningen. Så här såg fåtöljen ut när jag började...

... och såhär blev den.
Jag började med att sandpappra lite på ett relativt osynligt ställe för att se om det skulle gå att slipa bort färgen utan alltför stora åthävor och det gick bra. Under färglagret visade sig träet vara betsat och det gick inte att få bort all bets, så jag valde att betsa det på nytt för att få en jämnare nyans.
Så tog avlägsnade jag det röda sammetstyget, som för övrigt också verkade vara av ganska dålig kvalité (det sprack så for man drog lite i det och släppte oerhörda mängder lugg). Tyget som doldes där under visade sig vara i bra skick, varmt rostrött med lite mönster och passade egentligen bättre in i den färgskala jag vill ha i rummet.
Just nu känner jag mig nöjd med fåtöljen som den är. Eventuellt kan jag tänka mig att klä om den själv någon gång längre fram. Nu sticker jag kanske ut hakan, för jag har aldrig klätt om nån annan möbel än en skrivbordsstol, men jag tror faktiskt att jag skulle kunna göra det bättre än det var, eller åtminstone mer noggrannt.

torsdag 18 augusti 2011

Uppvaktning.

När jag kom hem från jobbet låg två försändelser på hallmattan. Det ena var ett födelsedagskort från mina föräldrar, men det andra var ett lite bulligt kuvert med en handstil som jag inte riktigt kände igen. Det innehöll ett grattiskort och en liten överraskningspresent i form av fina bandstumpar från Linda på Djura Bok & Pappersverkstad där jag var och julpysslade i vintras. Hon skrev att hon ville uppvakta mig lite eftersom hon tyckte att det var roligt att vi hållit kontakten efter papperspysslet. Så himla gulligt och jag blev verkligen överraskad!
Här har jag flätat ihop bandbitarna till en liten ruta, bara för skoj, men vi får väl se vad jag hittar på med dem så småningom. Det var även lustigt att båda födelsedagskorten matchade varandra så bra!
Jag blev också uppvaktad av mina kvällsfikagäster. Jag fick en fin randig teckning med mitt namn på, en liten blomma, flera kakor choklad i olika lockande smaker och sist men inte minst ett antal förpackningar med nötkräm och näringsrik mjölk som skänkts till Unicef. Mina vänner förstår sig uppenbarligen på mig och läste allvaret mellan raderna när jag häromdagen, på frågan vad jag önskade mig, bara till hälften på skämt svarade "fred på jorden och mat till Afrikas horn".
Tack snälla ni för uppvaktningen! Ni är fina!

onsdag 17 augusti 2011

Fylla år.

Idag har jag firat födelsedag och haft några kompisar på fikakalas. En bra grej med att vara sommarbarn är att man kan ha färska bär på tårtan och det hade jag i år, hejdundrans mycket bär rent av! Gott var det.
Passar på att även här tacka för alla gratulationer som trillat in under dagen, via telefon, post, sms, facebook och förstås i verkliga livet. Speciellt överraskad och glad blev jag över en grej, som jag ska visa er imorgon, eftersom det är för mörkt för att fota nu.

måndag 15 augusti 2011

Snabbt slöjdat.

Kanske det snabbaste återbrukspysslet någonsin. En plastförpackning, som innehållit öronproppar och som jag tror att min svägerska efterlämnade när vi varit på Peace&Love, på vilken jag popnitade fast en blomma, gjord av ett glasslock och en tandkrämstub.
Jag tänker att den kan ligga i väskan och förvara säkerhetsnålar, huvudvärkstabletter eller vad man nu vill ha med sig. Eller för den delen öronproppar.

lördag 13 augusti 2011

Hälsa på hos Anna!

Anna, som var en av vinnarna i min utlottning förra året, har startat en hemsida där man kan se mer av hennes fina alster. Besök henne!
Bilderna har jag  lånat från Annas sida.

Istället för blommor...

... har jag idag mangold i en vas på bordet. De slokade lite när jag kom hem med dem från Bondens marknad, så jag tänkte vätska upp dem lite. Med sina polkagrisrandiga stjälkar och frodiga gröna, på något vis nästan köttiga, blad är de nog så effektfulla som många blommor, tycker jag.

 
Vasen de står i fick jag i födelsedagspresent av två arbetskamrater för några år sedan. Den är köpt på second hand och jag tror att den kommer från Nittsjö keramik. Det var verkligen en bra present, jag tycker den är så himla fin!

torsdag 11 augusti 2011

Matchat mellis.

Just som jag skulle sätta tänderna i mitt kesella- och fruktmellanmål insåg jag att jag omedvetet lyckats färgkoordinera frukten med skålen. Piffigt värre!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails