söndag 28 juli 2013

Boksommar.

För flera veckor sedan blev jag taggad av HH JaJa! att svara på några frågor om sommarens läsning. Hon inbillar sig att jag läser ibland, skriver hon. Sanningen att säga så läser jag inte alls så mycket som jag skulle önska, men nu i sommar har det ändå blivit mer än vanligt. Det är väl det här med tiden som vanligtvis är svår att få att räcka till allt man vill.
1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Oj, jag är glad om jag får fem böcker lästa i år! Men hittills i sommar är jag faktiskt uppe i fyra. Del 1 och del 2 av 1Q84 av Haruki Murakami (i ärlighetens namn påbörjade jag den första delen typ i mars, men åtminstone hälften av den kan jag med gott samvete säga att jag läst i sommar. Därefter Stål av Silvia Avallone och idag har jag läst ut Marian Keyes This charming man också. Sedan står nog Drömfakulteten av Sara Stridsberg på tur. De båda sistnämnda har jag loppisfyndat de senaste veckorna.

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Ingen. Jag ser faktiskt ingen som helst anledning att läsa av förpliktelse! Det finns så många böcker som jag skulle vilja läsa, så då prioriterar jag hellre någon av dem och jag tänker inte ens ha dåligt samvete för det.

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
På min balkong tror jag, förutom under någon timme på eftermiddagen när solen är obarmhärtigt varm där.4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
Ja, nu är ju detta svar lite med facit i hand, men jag hoppades på en del lästid på balkongen, och det får man väl säga att jag har uppfyllt. Har även läst på diverse andra uteplatser/altaner, lite i mina föräldrars trädgård och lite i sängen.

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Av dem jag hunnit igenom hittills är det Stål, som utspelar sig i ett italienskt arbetarkvarter i början av 2000-talet. Den handlar om två tjejkompisar i yngre tonåren och deras relation till varandra. Två saker är genomgående i boken, hettan (man kan nästan känna hur solen gassar) och känslan av att något hemskt kommer att hända. Tyvärr stör jag mig på en del språkliga saker i boken; jag är osäker på om det har med översättningen att göra. Men historien som sådan är bra, mycket bra. Tråkigt nog är min italienska inte tillräckligt bra för att jag ska orka ge mig på boken på originalspråk.

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Oj, vilken svår fråga! En av de böcker jag gillar allra mest är Pappa Pralin av Anna Jörgensdotter, som är en kärlekshistoria mellan två ganska trasiga människor. Den tycker jag att alla borde läsa, fast egentligen tror jag inte alls att alla skulle uppskatta den.

7. Strand eller hängmatta?
Hängmatta tror jag. Mindre sand mellan boksidorna, plus bekvämare.

8. Deckare eller roman?
Roman, alla gånger. Deckare har aldrig varit min grej.

9. Favoritgenre?
Realism, är det en genre? Jag gillar i alla fall oftast böcker som utspelar sig i verkligheten. Sedan behöver det inte vara självbiografiskt eller skildra en verklig händelse, men hellre åt det realistiska hållet än fantasy eller science fiction, om ni fattar.

10. Tagga 3 andra!

4 kommentarer:

 1. Åh! Känner mig hedrad! Meeen... böcker... eeeh... Jag kan inte svara på frågorna, för det blir inget läst här, hur gärna jag än vill. Stupar i säng, kollar bloggar och Instagram på telefonen, sen är det god natt. DOCK, plockade jag faktiskt fram en bok ur bokhyllan igår. "Fem gånger kärlek" av Martin Forster. Om hur föräldrar ska lära sig att förstå sina barn, hur man får till en bra relation med barnet. Astrotsig snart-treåring här hemma som stundtals håller på att driva mig från vettet...

  SvaraRadera
 2. Spännande. Jag svarar. Men snart. River hus just nu.

  SvaraRadera
 3. "Fem gånger mer kärlek" ska det vara! Du ser, jag minns inte ens titeln på en bok jag har invid mig!

  SvaraRadera
 4. Tack för utmaningen! Jag måste fundera över den en stund (och hinna läsa lite också), men sen hoppas ag kunna formulera ett svar på bloggen :)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails