tisdag 26 mars 2013

Slipsäggen.

Jo, jag gick ju hem och fortsatte att färga ägg efter slöjdklubben i lördags. Totalt blev det tio stycken i olika färger och mönster. På söndag morgon satte jag snören i allesammans och sedan var jag ute och knipsade ett ris att hänga upp dem i. Det är nog första gången jag har ett påskris i vuxen ålder, faktiskt.Hur man slipsfärgar ägg (eller tie-dye, som det så vitsigt heter på engelska) finns beskrivet på ett föredömligt sätt här. Förutom slipsar, har jag använt ett par sidensjaletter som jag hade hemma, men inte använde. Det som ger en lite suddig effekt i mönstret är att tyget varit veckat under färgningen och de vita fläckarna uppstår där sidentyget inte legat an mot äggskalet. Det går inte att förutsäga hur vare sig färgen eller mönstret ska bli och därför är det verkligen spännande att packa upp äggen efter färgningen. Lite som att öppna en present!

Uppdatering: Eftersom det är flera som skrivit att ni vill testa, vill jag dela med mig av ett tips. Urblåsta ägg sjunker ju inte ner i kokvattnet utan flyter på ytan, i motsats till vanliga ägg som använts i beskrivningen jag följt. Detta avhjälps genom att ställa en tyngd ovanpå, t ex en mindre kastrull eller en värmetålig skål, eventuellt med lite vatten i. Om man placerar tyngden försiktigt så håller äggskalen för det. Det är ju möjligt att de tar till sig färg ändå, men jag hade inte lust att chansa.

8 kommentarer:

 1. Men när du var liten, kanske 5 eller 6 år, fixade du en gång ett påskris, som du tyckte var så fint, "att musklerna krullade sej"!!
  Kram mamma

  SvaraRadera
 2. Tjusigt! Måste ta o kolla upp den där slipsfärgningen... :)

  SvaraRadera
 3. Helt suveränt! har sett detta tips tidigare, men när jag ser dina skapelser blev jag riktigt sugen att testa.
  Dock blir det att sätta av till närmsta loppis för här hemma finns varken sjalar eller slipsar.

  svar: du har helt rätt, lampskärmen äter upp nästan allt ljus, men jag är så där konstig som föredrar en snygg lampa framför en praktisk. Så jag kommer att ligga och svära där på kvällarna när jag ska läsa min bok över att jag inte ser något :)

  SvaraRadera
 4. Så himla snygga! Har aldrig hört talas om slipsfärgning, blir helt fascinerad. Måste läsa vidare...

  SvaraRadera
 5. Shit manick! Superfina, är imponerad av att det funkar!

  SvaraRadera
 6. superhärligt! verkligen frestande påskpyssel!

  SvaraRadera
 7. Så sjukt bra idé!
  Jag blir också sugen på att testa.

  SvaraRadera
 8. Helt otroligt fina! Vilket tips! Toppentips!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails