tisdag 27 december 2011

Lummer och barndomsminnen.

Igår gav min mamma och jag oss ut i skogen för att leta efter lummer. Jag hade en minnesbild från en skogsutflykt med dagis när jag hittade lummer. Som jag minns det kände jag igen det från en bok vi hade läst hemma och propsade på att plocka med mig, fast min dagisfröken inte visste vad det var. Jag hittade tillbaka till platsen (vilket inte var en sådan bedrift som det kanske låter som, eftersom den ligger precis i anslutning till ett elljusspår och bara någon kilometer från mitt barndomshem) och där växte mycket riktigt en ranka! Idag rotade mamma fram den aktuella boken ur gömmorna också. Det var inte den bok jag tänkte på, men en annan av samma författare. Visst är det häftigt hur minnet fungerar?
Mamma hade också ett minne av en plats nära huset där hon växte upp, där det fanns lummer. Vi blev såklart tvungna att åka dit också och hittade ännu mer.


När vi kom hem blev det en pysselstund. Jag inspirerades av Jessica och har litegrann kombinerat idéer från två av hennes senaste skapelser.


Förutom lummer hittade vi gula kantareller, trattkantareller och ett träd med gröna knoppar i skogen. På annandag jul. Och så finns det folk som påstår att klimatförändringarna är en myt...

8 kommentarer:

 1. Vacker lummerkrans eller boll kanske det ska kallas! Hoppas att din jul blev fin!

  SvaraRadera
 2. Hu nej..inte är klimatet detsamma som "förr i tiden"..har inte varit ute i skog och mark och tittat något men min plastpappa hittade gula kantareller i december för nåt år sedan han med.. =)

  Hoppas verkligen att min "lilla klapp" ligger och väntar på dig när du kommer hem.. =)

  Kraaaaam
  Sanna

  SvaraRadera
 3. Jag älskar lummer! Brukar också plocka och dekorera med, men jag tror egentligen att det är fridlyst...
  Ha en skön onsdagskväll!

  SvaraRadera
 4. Åh jag blir alldeles rörd av att du hittade inspiration hos mig! Vad otroligt fint det blev! Gillar kombinationen av det lite sträva hos lummern och den glittriga kulan.

  SvaraRadera
 5. Åh, va mysigt med lummer! Det letade jag efter före advent för att pynta min advensstake med, men hittade bara en ynka liten ranka, gul och skruttig. Såna där fina vill jag också hitta! Varför bor jag inte nära min barndoms skog, då hade jag vetat vart jag skulle gå. :)
  Det där femkronorstyget alltså, shit Brad Pitt va snyggt! Förstår att du pillade ner ett par kronor till i deras lilla låda. :)
  Har du planer för det, eller ska det bara få vara ett "fintyg" att klämma och känna på ett tag?

  SvaraRadera
 6. ja det blir väldigt vackert med lummer, och vi har en lång historia av att plocka in och dekorera med lummer. därför är den idag inte alls lika vanlig, och tyvärr fridlyst :/ går det inte att köpa på nåt vis? nån som vet?

  SvaraRadera
 7. Vi googlade på det där med fridlysning när vi kom hem. I den här pdf:en från Naturvårdsverket (länk nedan) står det att lummer är fridlyst mot uppgrävning och plockning för försäljning, men det tolkar jag som att det är ok att plocka för eget bruk.

  http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-8369-4.pdf

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails