onsdag 13 januari 2010

Skridskoväskan.

Nu ska ni få se vad jag sytt av påsarna som jag visade förra veckan. De bestod av ett antal uppklippta plastkassar som jag smält ihop med strykjärn. På engelska heter det "fusing plastic bags" och hur man gör finns beskrivet t ex här.
Resultatet blir en tjockare plast, typ som presenning fast lite styvare, som passar bra att sy t ex kassar och necessärer av. Att det gick att göra så här lärde jag mig hos Klockarbarn strax innan jul. Här finns en annan beskrivning av tekniken och därtill en samling länkar till olika andra saker man kan göra av plasten.
Själv sydde jag den här väskan till mina långfärdsskridskor.
   

  
Jag använde ett antal vanliga plastkassar och försökte lägga påsar med lite olika mönster ytterst. Lite lappteknik sådär. Det allra första försöket misslyckades p g a ett för varmt strykjärn. Genom att prova mig fram kom jag fram till att ungefär två prickar är lagom värme på mitt strykjärn, och att det behövde strykas längre än jag trodde för att bli bra. Jag gjorde två större stycken plast, det ena blev en långsida och kortsidor till väskan och det andra blev den andra långsidan och bottnen.
  

   
Själva väskan är sydd på maskin. Jag har inte använt mig av nåt mönster, utan freestylat rätt rejält, dock med skridskorna till hands så att jag kunde "mäta" och prova lite. Väskan har isydd botten (det var inte meningen från början, men jag kom fram till under arbetets gång att det var bäst) och stängs med blixtlås. Från början hade jag tänkt mig textilhandtag, men upptäckte att det gick utmärkt att göra även handtagen av plast.
  

  
Det gick förvånansvärt lätt att sy i plasten, det var egentligen bara hörnen och sånt som behövde vikas som var lite pilligt. Eftersom materialet inte är så eftergivet var det också ganska besvärligt att vända väskan efter att jag sytt klart. Jag har tejpat sömmarna på insidan med silvertejp för att de ska hålla lite bättre. Egentligen kanske det inte är nödvändigt just till den här väskan eftersom skridskorna väger ganska lite, men det kan nog vara bra till en väska som ska bära tungt.

Mycket mycket nöjd är jag! Nu önskar jag mig bara lite bättre is att åka på.

3 kommentarer:

 1. Vilken kul grej och oj vad snyggt det blev!
  har aldrig hört talas om det innan. Virka i plastpásar har jag sett, men det här var snyggare!

  SvaraRadera
 2. Jo bilden blev häftig, men den är inte inverterad. En gatlykta hjälpte mig! :)

  Vad häftigt att kunna använda plastpåsar så där. Det måste jag nog testa nån gång själv, Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Men det är ju helt genialt! Det blev jag allt sugen att testa! Tack för tipset!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails