söndag 11 oktober 2015

Zippy top.

När läsarna börjar efterlysa en i kommentarerna, då är det hög tid för ett nytt inlägg! Av olika skäl har jag legat lite lågt senaste veckorna, men jag stickar för fullt och har flera färdigsydda saker liggande obloggade. En av anledningarna till tystnaden är faktiskt att jag väntat på fotohjälp för några av dessa färdiga projekt.
Igår hjälpte min kompis Anna till att ta bilder på min första Zippy top! Första, ja, för det kommer nog att sys fler, när jag nu ändå köpt mönstret. Inspirationen hittade jag hos Clara, som sytt flera stycken.



Mönstret är egentligen konstruerat för vävt tyg, men jag tror inte att en vid och helt rak topp utan bystinsnitt eller någonting skulle bli så klädsam på mig, så tills jag får tid och ork att sätta mig in i det här med fba (full bust adjustment, en metod att anpassa mönster till en större byst än b-kupa, som de flesta mönster är konstruerade för) fick det bli trikå.
Tyget är en rätt smalrandig jersey i ljusblått och brunt, som räckte precis, så när som på till infodringen i halsen, så den fick jag göra i ett annat tyg.



Blixtlåsdetaljen i nacken fyller ingen praktisk funktion. Det är inga som helst problem att få halsringningen över huvudet (och då är infodringen ändå sydd i vävt tyg), men jag tyckte att den var fin och valde att göra den ändå. Ett neongult blixtlås fick det bli, en lagom missmatchning. Eftersom jag också hade passpoalband i liknande färg hemma använde jag det till att fålla ärmarna med, och slutligen sydde jag alla stickningar med neongul tråd.


Som sagt kommer jag nog att sy fler toppar av det här slaget, men nästa gör jag en storlek mindre. Den här är nästan onödigt ledig i passformen, fast den är onekligen bekväm.

2 kommentarer:

  1. Snygg med detaljerna! Jag borde också sy mera åt mig själv... Tror jag har läst någonstans att man bör gå ner en eller två storlekar om man syr i trikå efter ett mönster som är tänkt för vävda tyger. Säkrast är väl ändå att provsy!

    SvaraRadera
  2. Vad fin den blev! Jag gillar konststen mellan tyget och blixtlåset :)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails