onsdag 19 mars 2014

Uppe i smöret.

Jag har träslöjdat lite igen. På hemslöjdsföreningens Slöjd för nyfikna-kväll häromveckan när temat var täljning, kom de här två smörknivarna till. Efter att ha oljat in dem med kokosolja* har jag tagit dem i bruk och kan meddela att båda gör sitt jobb till full belåtenhet.


* Det här med kokosoljan är ett tips jag inhämtat via Pinterest och provat både på skärbrädorna och smörknivarna. Jag är inte säker på hur väl det skyddar träet, jämfört med t ex paraffinolja, som ju annars är vanligt att använda, men det känns ju trevligare att olja in köksredskap med en växtolja än en petroleumprodukt.

6 kommentarer:

 1. Grejen med växtoljor, har jag fått lära mig, är att de härsknar. Det är därför. Men vad som händer när det härsknar vet jag inte.

  SvaraRadera
 2. Jag har fått lära att man ska skura brädor och knivar med en blandning av salt och citronsaft ungefär en gång i månaden och sedan när dom torkat blanda ihop tre delar olivolja och en del citronsaft plus en nypa salt att gnida in med, vilket man kan upprepa ett par gånger om man använder dom mycket och skurar/tvättar dom ofta. Saltet håller ohyran borta och citronsaften tar bort unken lukt. Oljan brukar vara bortnött långt innan den hinner härskna. Träet mörknar lite av olivoljan.

  Kram och tack för en vacker och trivsam blogg!

  Hlin

  SvaraRadera
 3. Smörknivarna var fina och tipsen bra!

  SvaraRadera
 4. Snitsit! Och det där med kokosolja lät som ett bra tips. Jag tycker att det känns fel att olja in saker som ska ha kontakt med mat med paraffinolja, för det känns som att man oljar in med något bensinaktigt nästan..

  SvaraRadera
 5. Rå kallpressad linolja funkar även fint, finns att köpa i välsorterade mataffärer! Innehåller även massor av Omega3!

  SvaraRadera
 6. Vill man behandla med en olja som inte smakar pyton men som härdar på samma sätt som linoljan ska man köpa valnötsolja! Fungerar perfekt på köksredskap, smakar gott och färgar inte lika mycket som linoljan.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails