onsdag 29 juni 2016

Fåglar på rad.

Den här mössan stickade jag i november. Då befann jag mig, p g a mammas sjukdom, hos mina föräldrar och hade åkt ifrån alla mina mössor, så jag blev "tvungen" att sticka en ny när det väl blev kallt efter en mild höst. Valet föll på den fina fågelmössa som jag några dagar tidigare hittat och lagt till bland mina favoriter på Ravelry. Passerine hat heter mössan och jag stickade i garnet Zenta som består av 50% ull, 30% silke och 20% syntet. Det var en ganska trevlig stickning, förutom att det var sjukt långa flotteringar på vissa varv, som mest över 30 maskor har jag för mig, så det blev en hel del tvistande av trådar på avigsidan. Nåja, fin blev den i alla fall och jag använde den hela vintern sedan.


Lite roligt var det, att bara en kort stund efter att jag lagt upp bild på den färdiga mössan på Ravelry, kom det en förfrågan från designern om att få använda min bild på mönstrets Ravelry-sida. Det fick hon förstås, så om man söker upp mönstret på Ravelry finns ovanstående bild med där.

måndag 27 juni 2016

Gräskrona - Monthly Makers tema växter.

Det är några månader sedan jag senast deltog i Monthly Makers, men inför midsommar kom jag på att jag ville göra en gräskrona, vilket ju passar bra in på månadens tema, som är växter. Jag firade, precis som förra året, midsommar i min kompis Annas fäbodstuga utanför Malung (ska berätta mer om det i ett annat inlägg) och där, med naturen inpå knutarna och några lediga dagar, var det en perfekt sysselsättning.
Gräskronor är mer än något annat roliga att göra. De varar inte i evighet, eftersom de blir sköra när de torkar, och är också vackrast att se på när de är nygjorda. De är fina att hänga i ett träd, på en balkong, eller över bordet på ett sommarkalas. Och det är nu, när allting blommar som bäst, som de ska göras!


Marken intill fäbodstugan sluttar ner mot en myr, och där i sluttningen och på myren plockade jag på mig vippigt gräs och dunig tuvull. Syrenbusken vid stugväggen fick också bidra med ett par av de klasar som ännu inte blommat över. Tyvärr innebär närheten till myren också att det finns en hel del knott, så tillverkningen av kronan fick mestadels förläggas inomhus.


Båda kransstommarna gjorde jag av 1,5 mm tjock ståltråd. Den ena, större, klädde jag med gräs, den andra, mindre, med mattrasor, och så knöt jag ihop dem med lintråd, på vilken jag trätt upp syrenblommor. Sist stack jag ner några tuvullsstrån i gräskronan, och så hängde jag upp den i den gamla rönnen utanför stugan, för att dansa i midsommarvinden. På Instagram (@tygochotyg) har jag lagt upp en liten film där man kan se den i rörelse.



Uppdatering: Nu ligger samlingsinlägget med länkar till alla bidrag uppe här. In och kolla!

torsdag 23 juni 2016

Klantighet och tv-tips.

Ibland är jag bara så otroligt klantig. Som för någon vecka sedan till exempel, när jag skulle rensa lite i min länklista, efter att ha konstaterat att minst hälften av bloggarna på den inte uppdateras längre. Istället för att spara den rensade listan lyckades jag radera hela alltet, så att alla länkar försvann och nu måste jag göra en ny länklista. Om du vet att jag länkat till dig tidigare, eller om du tycker att jag borde, lämna gärna en kommentar, så att jag inte glömmer bort dig!

Och så ett litet tips. För några veckor sedan sändes en dansk tv-serie med det svenska namnet Gammalt, nytt och bytt på SVT. Den handlade om folk som arbetar med återbruk på olika sätt, allt från snickare som använder återbruksträ, till styling med second hand-föremål, till skrothandlare, till upcycling av barnkläder. Kanske inte så många nya revolutionerande idéer för den som likt mig intresserat sig för återbruk ett bra tag, men trevligt ändå och jag gillade framför allt de olika snickarnas verk. Det går fortfarande att se halva serien på SVTplay, om man är snabb. Kanske något att förströ sig med under en regnig midsommarhelg?

tisdag 21 juni 2016

Om lång tystnad och stor sorg.

"En annan dag", står det i förra inlägget. Innan man vet ordet av har det gått flera månader till och det är dags att försöka blåsa lite liv i bloggen igen. Som ni nog förstått har det inte varit någon frivillig paus, utan påtvingad av livets omständigheter. Min mamma dog för några månader sedan, och det har varit en tung tid både före och efter det, där det varken har funnits ork eller lust att blogga.

Eftersom jag inte skrivit något om det här tidigare, så låter det kanske som att det kom hastigt på, men så var det egentligen inte. Mamma var sjuk under några år och vi visste sedan ett bra tag tillbaka att det var kroniskt. Hon, och vi, har varit öppna med sjukdomen gentemot alla vi känner, men däremot ville inte mamma att jag skulle skriva om det på bloggen och det har jag självklart respekterat. Jag är själv en person med ganska stor integritet och har alltid varit rätt selektiv med vad jag delar med mig av här. Inte för att jag vill upprätthålla någon fasad eller låtsas som om min tillvaro är perfekt och utan bekymmer, men jag har inget behov av att skriva om allt i livet på bloggen. Pratar om mamma gör jag gärna, men jag föredrar att göra det med fysiska personer i min omgivning.
Det är dock flera som har hört av sig med omtänksamma kommentarer och mail (vilket jag verkligen uppskattar, även om jag inte har orkat svara på alla, så tack!) under de senaste månaderna och jag känner att jag åtminstone vill berätta vad som hänt.

Mamma och jag, midsommar 1980.

Sedan är det, åtminstone inte för mig, "bara" att sätta igång och blogga, när man helt tappat rutinen. Det här inlägget har varit i stort sett färdigskrivet under många veckor utan att jag kommit mig för att publicera det, till exempel. Men jag har definitivt ambitionen att fortsätta och ska göra mitt bästa för att komma igång igen nu. Uppslag till inlägg finns det i alla fall gott om. Hantverkandet har inte legat nere på samma sätt som bloggandet. Snarare har jag haft större behov av det, eftersom det är något som får mig att må bra, och under rätt många veckor efter att mamma gått bort, var sticka en av få saker som jag faktiskt hade lust att göra. Under all tid som vi tillbringade på sjukhus under senhösten och vintern hade jag också en stickning nära till hands och när jag så småningom kom hem till mina symaskiner hade jag en viss abstinens, så jag har faktiskt en hel del att visa upp. På återhörande!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails