torsdag 31 juli 2014

Julimandala.

Min juli har bestått av ungefär hälften jobb och hälften semester. Vädret har varit fantastiskt med ett par omgångar av riktig värmebölja och tillsammans med en kollega som också har sen semester har jag ätit en hel del efter-jobbet-glassar, så glass kändes obligatoriskt i julimandalan. Det verkade dock lite kladdigt med riktiga glassar, så istället fick det bli origamiglassar som jag vikt under månaden, och så lånade jag Petras fina idé med blomfyllda strutar. (Tygblommor fick det bli, eftersom jag vid fototillfället inte riktigt hade tid att ge mig ut och jaga riktiga.)
När jag väl fick semester drog jag iväg på en tur till björkarnas stad, Umeå, så några björklöv fick komplettera mandalan. Mer om den resan kommer framöver.
 



onsdag 30 juli 2014

Virkad vattenmelon.

Saker man kan göra på semestern: sitta ute och okynnesvirka. Först ut blev en klyfta vattenmelon.
Det finns säkert mönster på sådana om man googlar, men eftersom jag ändå inte är så bra på att följa virkbeskrivningar, hittade jag på lite allteftersom istället. En röd oval med vit kant och några broderade kärnor och en långsmal lite ellipsformad bit i grön/gul/turkos regnbågsgarn, som jag sedan virkade ihop.


Lite fusk är det dock, eftersom jag inte har någon stoppning och alltså har lämnat ett hål öppet i kanten, men det gick bra att hålla för det på bilden. Ska försöka komma över lite vadd idag, så att jag kan göra den helt färdig. I väntan på det virkar jag på en glasstrut istället.

måndag 14 juli 2014

Slöjddag med ETHNO-lägret.

Hej och hå, nu har det visst gått en vecka utan inlägg igen. Trots att jag har saker att visa och berätta har inte bloggen högsta prioritet såhär under sommaren, och det är väl så det ska vara också.
I alla fall; för ett par helger sedan var det slöjddag med deltagarna på ETHNO, som är ett internationellt folkmusikläger för ungdomar. Som vanligt höll vi till i bystugan i Finnbacka, som är en by i Rättviks kommun. Vackra omgivningar, men tråkigt väder med regnmoln som liksom hängde ända ner i trädtopparna. I år tryckte jag tyg tillsammans med ungdomar från bl a Irland, Armenien och Sverige. Vi använde täljda stämplar, schabloner av självhäftande plast och gammalt hederligt potatistryck. Jag visade också mina blomtryck. Flera inspirerades av dem och gav sig ut i regnet efter blommor. Vid de andra stationerna vävdes det armband, slöjdades i ståltråd och tillverkades pappersblommor m.m.





måndag 7 juli 2014

Bästa utflyktstipset!

I lördags åkte min arbetskamrat Anna och jag på utflykt. Det blev en heldag, nio timmar var vi borta och när vi summerade dagen konstaterade vi att vi hunnit med hela åtta stopp. Höjdpunkten hittade vi lite av en slump när vi körde förbi - Ateljé Y i Stora Skedvi.
Det är ett gammalt ordenshus, med en helt fantastisk kombinerad trädgård/skulpturpark, sluttande ner mot Dalälven där man kunde sitta på en brygga och avnjuta sitt fika. Ville man hellre sitta vid växthuset eller uppe vid huvudbyggnaden fanns det flera bord där också. Var man än vände sig i trädgården hittade ögat nya skulpturer och stilleben. Ett uthus rymde ett litet galleri och en ännu mindre loppis. Och så fick man gå in och titta på delar av huset, som är ägarna Peter Flincks och Jonas Ahlins hem och ateljé.
Den stora buren, som var bland det första vi såg när vi parkerat och som jag trodde var ett konstverk, visade sig vara en voljär med några fåglar. I hagarna intill trädgården gick höns och ett par gutefår. Det skulle finnas en åsna också, men den träffade vi inte på.
Jag tror att jag tog omkring hundra bilder med telefonen under besöket på Ateljé Y och här kommer en del av dem. Några har jag redan visat på Instagram, andra är blogg-exklusiva. :)















Jag ska visa lite fler bilder från utflykten en annan dag, men det här fina stället förtjänar verkligen att lyftas fram i ett eget inlägg. Om ni har vägarna förbi någon av helgerna i juli, så kan jag bara rekommendera er att åka dit!

fredag 4 juli 2014

Utlånad text.

För ett tag sedan hörde Hanna av sig och ville låna ett av mina inlägg till Broderiakademins hemsida. Kul att bli tillfrågad! Den utlånade texten och bilden hittar du här.

onsdag 2 juli 2014

Ett halvår av mandalas. Ellervaddetnuheter.

Nu har vi gått in på årets andra halvlek, så att säga. Det innebär att jag hunnit sammanfatta sex månader i form av mandalas och jag kunde inte låta bli att sammanfatta dem i ett litet collage. I give you: januari-juni 2014! 


Och så den eviga frågan, den som jag ställer mig vid varje månadsskifte. Vad HETER det egentligen i plural? Mandalas? Mandalor? Något helt annat? Någon som vet?

tisdag 1 juli 2014

Banka blommor.

Äntligen har jag haft tillfälle att leka med en idé, som jag just nu minns jag inte var jag ursprungligen såg. Sannolikt var det någonstans på Pinterest. Nu har jag i alla fall provat på att göra blomtryck på tyg med hjälp av hammare.


Det hela är väldigt enkelt. Jag började med att plocka mig lite blommor (jag valde sådana med lite starkare färger), strån och blad. Sedan lade jag ut dem, så slätt jag kunde, på en tidning med en bräda under, bredde över vitt tyg (återbrukat lakan) och bankade med hammare ovanpå tyget. När växtdelarna krossas sugs växtsaften upp av tyget och färgar det, och man får därmed ett avtryck av växterna på tyget. Hittills har jag gjort fem olika varianter, varav en var mandalan jag visade igår.



Jag vet inte hur färgbeständiga trycken är (har tänkt prova att tvätta någon bit och se vad som händer) och jag har inte bestämt vad jag ska ha provbitarna till, men det var i alla fall väldigt roligt. Och det är ju faktiskt ett ändamål så gott som något, egentligen. Jag ska definitivt experimentera vidare med tekniken! Inte minst är det ju väldigt trevligt med pyssel som genererar såhär fint "skräp".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails