måndag 29 juli 2013

Åter vardag.

Nu är min semester slut och vardagen är tillbaka, men jag tänker som Popetotrora att det faktiskt är en hel del sommar kvar. Ikväll njuter jag av den genom en liten loppistur efter jobbet (mest för att lämna grejer faktiskt, men gjorde några fynd också), enkel och snabb, men god, middag i form av surdegsmackor med lax och pepparrot och en kopp te och lite sömnad i kvällssolen på balkongen. Att jag ska jobba på annan ort imorgon och därmed måste med ett tåg som avgår tidigare än vad jag ens steg upp imorse, det känns lite mindre njutbart, men det är väl bara att hacka i sig.




Hexagonerna har blivit ganska många och jag tror bestämt att sommaren avspeglar sig lite i valet av tyger, för sådär mycket ljusa och pastelliga färger brukar jag ju inte använda annars.
Och förresten. Den där himla synålen, som jag haft med mig land och rike runt under semestern och verkligen varit noga med att inte tappa bort. Det tog väl inte ens en minut efter att jag plockat upp den här hemma innan den var spårlöst försvunnen. Inte för att det var den enda jag hade, men man kan ju ändå få nippran för mindre.

söndag 28 juli 2013

Boksommar.

För flera veckor sedan blev jag taggad av HH JaJa! att svara på några frågor om sommarens läsning. Hon inbillar sig att jag läser ibland, skriver hon. Sanningen att säga så läser jag inte alls så mycket som jag skulle önska, men nu i sommar har det ändå blivit mer än vanligt. Det är väl det här med tiden som vanligtvis är svår att få att räcka till allt man vill.




1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?
Oj, jag är glad om jag får fem böcker lästa i år! Men hittills i sommar är jag faktiskt uppe i fyra. Del 1 och del 2 av 1Q84 av Haruki Murakami (i ärlighetens namn påbörjade jag den första delen typ i mars, men åtminstone hälften av den kan jag med gott samvete säga att jag läst i sommar. Därefter Stål av Silvia Avallone och idag har jag läst ut Marian Keyes This charming man också. Sedan står nog Drömfakulteten av Sara Stridsberg på tur. De båda sistnämnda har jag loppisfyndat de senaste veckorna.

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Ingen. Jag ser faktiskt ingen som helst anledning att läsa av förpliktelse! Det finns så många böcker som jag skulle vilja läsa, så då prioriterar jag hellre någon av dem och jag tänker inte ens ha dåligt samvete för det.

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
På min balkong tror jag, förutom under någon timme på eftermiddagen när solen är obarmhärtigt varm där.



4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
Ja, nu är ju detta svar lite med facit i hand, men jag hoppades på en del lästid på balkongen, och det får man väl säga att jag har uppfyllt. Har även läst på diverse andra uteplatser/altaner, lite i mina föräldrars trädgård och lite i sängen.

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Av dem jag hunnit igenom hittills är det Stål, som utspelar sig i ett italienskt arbetarkvarter i början av 2000-talet. Den handlar om två tjejkompisar i yngre tonåren och deras relation till varandra. Två saker är genomgående i boken, hettan (man kan nästan känna hur solen gassar) och känslan av att något hemskt kommer att hända. Tyvärr stör jag mig på en del språkliga saker i boken; jag är osäker på om det har med översättningen att göra. Men historien som sådan är bra, mycket bra. Tråkigt nog är min italienska inte tillräckligt bra för att jag ska orka ge mig på boken på originalspråk.

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Oj, vilken svår fråga! En av de böcker jag gillar allra mest är Pappa Pralin av Anna Jörgensdotter, som är en kärlekshistoria mellan två ganska trasiga människor. Den tycker jag att alla borde läsa, fast egentligen tror jag inte alls att alla skulle uppskatta den.

7. Strand eller hängmatta?
Hängmatta tror jag. Mindre sand mellan boksidorna, plus bekvämare.

8. Deckare eller roman?
Roman, alla gånger. Deckare har aldrig varit min grej.

9. Favoritgenre?
Realism, är det en genre? Jag gillar i alla fall oftast böcker som utspelar sig i verkligheten. Sedan behöver det inte vara självbiografiskt eller skildra en verklig händelse, men hellre åt det realistiska hållet än fantasy eller science fiction, om ni fattar.

10. Tagga 3 andra!

lördag 27 juli 2013

Klosterarbete.

För en månad sedan skrev jag ju om mitt loppishittade hexagonprojekt. Nu under semestern har jag tagit mig an det och faktiskt kommit en ganska bra bit på väg. Efter att ha konsulterat en beskrivning hos min namne Nusse-Ida satte jag igång att sy.


Jag är faktiskt lite förvånad över att jag tycker att det är såpass roligt. Det låter kanske konstigt, men jag insåg ju från början att det här skulle kräva ett visst mått av noggrannhet för att bli bra och att göra saker långsamt och metodiskt är inte riktigt min grej. Dessutom tycker jag att det är ganska tråkigt att handsy. Därför såg jag på förhand det här som lite beteendeterapi, men det är faktiskt riktigt kul! Jag har haft med mig arbetet lite varstans på semestern och sytt ute och inne, på altaner och på bussar, i Värmland och på västkusten.


Jag valde att rita en ny hexagonmall i något mindre format än dem som var i påsen. På det viset kunde jag ändå utnyttja de pappmallar som fanns, bara jag klippte ner dem lite i storlek. Jag har använt en del av de tyger som följde med, men framför allt har jag använt tygprover ur den påse som jag loppisfyndade för tre år sedan. Planen är att det ska bli en kudde, för även om det är kul tror jag inte att jag kommer att orka färdigställa ett helt täcke.

tisdag 23 juli 2013

Den ätbara deodoranten.*

För ett par månader sedan gjorde jag för första gången egen deodorant. Jag hade tänkt göra det i många månader och haft ingredienserna hemma ungefär lika länge, men ibland är startsträckan märkligt lång. Den fungerade bra i alla fall - jag fick chansen att testa den i skarpt läge direkt eftersom jag hade med den till Jerusalem där det var 25-35 grader hela veckan. Nu var den slut, så jag har gjort en ny sats.

I give you: den kanske mest ospännande bloggbilden någonsin.

Det finns många recept om man googlar, det gjorde jag första gången, men jag minns inte exakt vilket jag använde mig av. Den här gången tog jag i alla fall lika delar av kallpressad kokosolja, bikarbonat och maizena. Kokosoljan värmer man lite, så att den smälter, varpå de torra ingredienserna vispas i och blandningen sedan hälls i en liten tättslutande burk. Om man vill ha lite doft går det bra att tillsätta ett par droppar doftolja också - lavendel- och tea treeolja hade jag i den första omgången.

* Och apropå rubriken så säger jag inte att den skulle smaka gott, men den innehåller ingenting som inte går att äta, vilket känns tilltalande när man ska smörja den på kroppen.

fredag 19 juli 2013

Remake: klänning blir blus.


För ett tag sedan hittade jag en gammal klänning från Gudrun Sjödén, som jag köpt för säkert tio år sedan och knappt använt, i ett skåp hemma hos mina föräldrar. Jag tog hem den till mig och har tittat lite på den sedan dess, kommit fram till att jag gillar tyget, men att jag troligen inte skulle börja använda klänningen nu heller och att den förtjänade ett bättre öde. Därför bestämde jag mig för att sy om den till något mer användbart.



Från början såg klänningen ut såhär. Skön kvalitet (bomull/linne), fint mönster, men lite avig längd. Liksom varken lång eller kort. Och hur många dagar per svensk sommar känns det egentligen lockande att gå i ärmlöst?


Jag började med att rita av ärmhålen på mönsterpapper och göra ett ärmmönster. Klänningen hade sprund med knappar i sidorna nertill. Den detaljen ville jag gärna utnyttja, så jag klippte ärmarna så att knappslån hamnade mitt på dem. Ärmarna når strax nedanför armbågen och är ganska vida. Jag rynkade dem lite nedtill och gjorde ett kantband av överblivet tyg, så att de blev lite puffiga.


Det blev lite kvar av nederkanten efter att jag klippt ut ärmarna. En av de bitarna blev en liten ficka. Knappslån i nacken fanns på klänningen från början.


I den här formen gillar jag (ex-)klänningen mycket bättre och har redan använt den flera gånger.

onsdag 17 juli 2013

Alla möjliga verktyg.

Äntligen har jag fått upp en affisch som jag köpte för ungefär ett år sedan. Snacka om att vara seg! Den gör sig i alla fall bra på dörren till pysselskåpet, även om bilden är bedrövlig.


Affischen heter Sorted Tools och kommer från RioRio. Den är screentryckt för hand och motivet är "en hyllning till slöjdarens verktygslåda", som det står på RioRios sida. Jag gillar att både trä-, metall- och textil slöjd får utrymme! 

måndag 15 juli 2013

Improviserade sommarbyxor.

Bekväma linnebyxor är väl närmast ett måste i sommargarderoben? Förrförra sommaren köpte jag tyg för att sy mig ett par, men där stannade det liksom av. Förra sommaren var det ju inte varmt så att det störde och behovet av svala linnebyxor närmast obefintligt. Men inför Jerusalemresan skred jag till verket. Problemet var bara att jag 1: inte hade något mönster, 2: inte hade tänkt att köpa något mönster och 3: inte hittade de gamla byxor jag hade tänkt att rita efter. Istället ritade jag efter ett par jeans och lade till lite extra vidd. Det är ju lättare att sy in än att lägga till, som bekant. Jag fick mycket riktigt sy in en del, både på grensömmen och i form av veck fram och bak, men till slut blev det faktiskt riktigt bra.


Ett par fickor lade jag också till, jag har inte mycket till övers för byxor utan fickor. Fickorna vändsyddes med ett kontrasterande tyg innan jag sydde fast dem på byxorna. Det krävde ju viss noggrannhet vid fastsyningen, för att inte det ljusa fodret skulle titta fram. På några ställen kunde man ändå ana det lite, så där tog jag en textiltuschpenna och duttade lite svart, så var det problemet löst. Och i första tvätten färgade det svarta tyget av sig på det ljusare, så med facit i hand vete hundan om det ens hade behövts.
Upptill fick byxorna en bred midjemudd, klippt av en uttjänt tröja. Jag har använt dem rätt mycket och är himla nöjd faktiskt! Hela sömnaden var som sagt ganska improviserad och de tål kanske inte att granskas i alla sömmar, men de sitter helt ok, de blev precis lagom långa fast jag mätte högst bristfälligt och de är riktigt sköna! Och hittills har ju sommarvädret varit ganska bra, så de har definitivt kommit till nytta.

Tack mamma för fotohjälp!

söndag 14 juli 2013

Extreme blogg makeover.

Sådärja, nu har jag pysslat lite med bloggens utseende och äntligen fixat den nya header som jag haft i tankarna så länge. Jag tycker själv att den blev fin och att den sammanfattar det som brukar finnas med på bloggen: en hel del tyg och sömnad, lite garn och annat hantverk och så en ganska stor dos loppisfynd. Eventuellt gör jag dock om upplägget på headern så småningom, jag tycker själv att det är lite irriterande när man måste scrolla ner en lång bit för att se själva inläggen. Lite annat småpyssel är också kvar, som att se över länklistorna och så, men i det stora hela är detta bloggens nya look.
Överlag vill jag att det ska vara lättläst och enkelt att hitta det man vill. Inga konstiga svårlästa typsnitt eller annat märkvärdigt. Om ni inte tycker att det är det, så säg gärna ifrån! Och om ni tycker att det är fint och bra får ni gärna säga det också, förstås!

lördag 13 juli 2013

Bloggpaus och -renovering.

Jaha, så hände det som brukar hända när jag har semester; bloggen blev eftersatt. Men jag ser det som ett sundhetstecken. Vem vill tillbringa soliga lediga dagar vid en skärm liksom? Inte jag i alla fall. Istället har jag hängt en massa med min ljuvliga brorsdotter, sytt, läst, ätit och sovit typ. Att döma av besöksstatistiken är det inte så många andra som häckar vid datorer/surfplattor/telefoner heller, så det är nog ingen större skada skedd. Nu ska jag dock försöka få till några inlägg och inte minst en liten ansiktslyftning av bloggen. Häng med!


söndag 7 juli 2013

För högtryck.

Efter två dagar av städning och rensning hemma, var jag tvungen att göra något kreativt igår. Jag var sugen på att trycka lite tyg, så så fick det bli. Jag letade fram några restbitar av ett loppislinnelakan, textilfärg och några saker som jag sparat på för att prova att trycka med dem.


Färgen blandade jag på en vanlig assiett och så använde jag skumgummisvamp för att föra på färgen på "stämplarna". En plastkloss, en kork och en gammal tuschpenna använde jag, och så en muntork i skumgummi.


Jag gjorde ett provisoriskt klädstreck på balkongen, så att färgen kunde torka i solen och sedan fixerade jag den med strykjärn.


Blev faktiskt väldigt nöjd med de tryckta bitarna! Egentligen var det mest tänkt som en kul grej och ett kreativt experiment, men det är ju alltid extra roligt när sådana mynnar ut i något snyggt. Jag gillar särskilt de rutiga mönstren, som alltså är gjorda med hjälp av plastklossens över- respektive undersida.


lördag 6 juli 2013

Israeliska marknader.

Till en utlandsresa hör minst ett marknadsbesök tycker jag. Israelresan var inget undantag. Vi hann med två matmarknader, två hantverksmarknader och marknaden i Gamla stan i Jerusalem där turistfällorna fanns i långa banor och det såldes allt möjligt.
Några bilder är från marknaden Mahane Yehuda i västra Jerusalem och några är från Tel Aviv. Absolut inte allt lockar till köp, men det är roligt att titta på!






torsdag 4 juli 2013

Beställningsjobb.

Kakfat tillverkat på beställning. Det blir något knas med perspektivet på fotona, vilket gör att det mellersta fatet ser ut att vara större än det nedersta, även om så inte är fallet. Assietterna är från loppis, pinnen kommer från Kakfateriet.



Nu har jag semester förresten! Äntligen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails