måndag 28 november 2011

Julgrupp för otåliga.

Så blev det advent helt plötsligt och under bloggrundan igår fick jag plötsligt en känsla av att vara helt efter som inte pyntat eller bakat pepparkakshus eller numrerat några blockljus eller någonting. Jag har ju knappt ens hunnit fatta att det snart är jul. Dags att spotta i nävarna alltså, för det är ju några saker som jag ändå vill hinna med under adventstiden (obs: inte för att "alla andra" gör det utan för att jag tycker det är mysigt) så idag efter jobbet inhandlade jag en amaryllis och en hyacint och snodde ihop två julblommor. Det tog på sin höjd en halvtimme och genast blev det lite mer julstämning!
"Krukorna" är emaljerade loppisfynd, flugsvamparna hade jag kvar sedan förra året och mossan är direktimporterad från Värmland och plockad av min mamma. De vita bollarna i amarylliskrukan kommer från en påse med julkulor som jag köpte på loppis för några veckor sedan.

lördag 26 november 2011

Trerätters.

Eftersom båda mina föräldrar fyller år nu i dagarna ställde jag, min bror och svägerska till med trerättersmiddag för att fira dem.
Vi inledde middagen med två röror, den ena på kronärtskocka, chèvre och vitlök, den andra på färskost, trattkantareller och lök. Det hela serverades på en liten salladsbädd och med crostini att lägga rörorna på.
Huvudrätten var en underbar fisksoppa på lax och gös, tillagad av min svägerska.

 Sist men inte minst åt vi mörk choklad-tarteletter med grädde och frukt.

Det var väldigt gott och alla åt med god aptit, inte minst lilla A som slevade i sig av både rörorna och chokladtarteletten som om det inte fanns någon morgondag. Rätt sofistikerad smak för någon som knappt är ett och ett halvt. Nu är jag mätt, men nöjd.

lördag 19 november 2011

Kudde av grytlappar.

Jag har sytt ännu ett kuddfodral med framsida av virkade loppisgrytlappar. Det är så roligt och det blir så fint! Too much på det bra sättet, som jag gillar. Idén kommer från Malin Lindströms bok Textilt återbruk.
Kudden bor nu i den gröna fåtöljen där den samsas fint med den förra grytlappskudden.
Nu är jag hemma efter ett par trevliga men intensiva kursdagar i Stockholm. Imorgon ska jag ha en komprimerad helg och har planer på att pyssla järnet!

onsdag 16 november 2011

Grattis Sara!

Dagens roligaste nyhet var att Sara förärats det nyinstiftade kvinnliga hantverkarstipendiet efter att ha nominerats av ett flertal personer (däribland mig) på Facebook. En mycket värdig vinnare tycker förstås jag, som på nära håll har fått ta del av Saras kunskaper och inspiration för ett hållbart byggande och liv. Grattis bästa Sara!
Bilden är tagen av Maria Persson och jag har lånat den härifrån.

tisdag 15 november 2011

Gladvas.

Den här härliga vasen hittade jag på en loppis i slutet av sommaren. Jag såg de 20 kronor den kostade som en ren investering i vardagsglädje. Tänk er vasen med en bukett färgglada tulpaner i, en grå tisdag i februari, till exempel. Hur fint som helst.

lördag 12 november 2011

Spel och dobbel.

Spel var temat för dagens slöjdklubb. Barnen gjorde spelplaner av gamla lakan på vilka det broderades och ritades med textilpennor. Till spelpjäser använde vi "slantar" av ene som vi haft liggande i vårt materialförråd utan att veta vad vi skulle göra av dem. Det blev både kända spel som fia, tre i rad och schack och nyuppfunna, t ex "indianspelet". Flera av barnen gjorde sina spelplaner i form av en påse med dragsko, där pjäserna kan förvaras mellan spelkvällarna.
Det var tålamodsprövande att färglägga 32 rutor med textilpenna... Observera de ritade schackpjäserna.

fredag 11 november 2011

Brickbord av loppisfynd.

För en smärre evighet sedan lovade jag Malin på Lyckobacken att jag skulle visa en bild på mitt brickbord, men inte förrän nu har jag kommit mig för med att fota det. Ursäkta dröjsmålet, Malin, men nu får du se det i alla fall!

Bordet är byggt (eller byggt är väl att ta i, snarare hopsatt kanske) av en bobin och en bricka i silvermetall, båda fyndade på en loppis i Åsarna i Jämtland sommaren 2007 om jag inte missminner mig.

tisdag 8 november 2011

Komplementfärger.

För ett bra tag sedan hittade jag en kökshandduk med mönster av bestick på Myrorna. Det är inte alla grejer som så tydligt talar om vad de ska bli, men att den här handduken skulle sys om till bestickfodral kändes ju ganska givet. Nu hade handduken legat till sig tillräckligt länge, bestämde jag mig för och skred till verket.
Det fanns inte något matchande kantband hemma, däremot fanns det gott om band i komplementfärgen orange. Det prickiga bandet hade varit piffigt även på utsidan, men nu hade jag bara ungefär en meter av det, så det fick sitta inuti, som en liten överraskning för den som rullar upp fodralet.

Nu är det ju bara det att jag inte äger några silverskedar att ha i fodralet. (De på bilden räknas inte, eftersom jag köpt dem till ett planerat återbrukspyssel). Att förvara vardagsbesticken i det känns inte realistiskt - de är jag glad om jag ids plocka ner i lådan istället för att ta dem direkt ur diskstället. Men, finskedar kan ju knappast vara ohittbara på loppis, tänker jag. Nu kan man ju t o m säga att jag behöver dem!

söndag 6 november 2011

Fredagsloppor på en söndag.

För det första: Tusen tusen tack för alla kommentarer om armbandet! Det är så roligt att läsa alla era fina ord. För det andra: Vad tråkigt det är att blogga i november, när anständigt fotoljus bara kan utnyttjas om helgerna (åtminstone när man som jag jobbar under dygnets alla ljusa timmar).
Nu under helgen har jag i alla fall passat på att fotografera ett par färdiga grejer och lite annat smått och gott, så ytterligare några inlägg är säkrade. Här nedan är några fredagsfynd från Myrorna. En porslinskanna med fint tryck, men lite märklig form och några klädhängare till hallen.

En blommig emaljskål, lite kantstött med rostfläckar. Jag tänkte nog sätta en amaryllis i den inför jul.

Sist men inte minst en fulsnygg tavla. Jag fick onekligen lite gråtande barn-känsla av den, men den har något som tilltalar mig också, så den kom med hem. När jag lossade tavlan från ramen för att göra rent glaset såg jag att det är en reproduktion av en Picasso-målning. Originalet, googlade jag mig fram till, målades 1924 och föreställer Picassos son.

Nu ska jag gå och snygga till mig lite, eftersom jag är bjuden på afrikansk middag om en stund. På återseende!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails