torsdag 30 december 2010

Tjugotio.

Såhär på årets sista skälvande dagar tycker jag att det kan vara på sin plats med en liten tillbakablick över det som har varit. 2010 har varit mitt första hela år med bloggen och här följer en kavalkad av saker som dykt upp under året.
Januari: Jag stickar bröllopssjal, fusar plast och syr en skridskoväska. Dessutom funderar jag över kreativa nyårslöften.
Februari: Sjalbröllopet går av stapeln och jag paniksyr en påsväska att ha med på festen. Jag provar att spinna på slända (dock utan större framgång) och bevistar Fårfesten i värmlandsmetropolen Kil.


Mars: Jag gör loppisfynd i vårliga färger och tillverkar ett rosa halsband.

April: Jag fyndar Graninge-stövlar, syr ett girafflinne, virkar av plastpåsar och får en kasse visad på Tygkassebloggen.

Maj: Jag går på gårdsloppis och på Sätergläntans vårutställning. Jag deltar i nåldynebyte på Mönsterarkivet och syr voodoo-nåldynan som flyttar hem till Janette och döps till Erna.

Juni: Månaden börjar med ett nytt liv när jag blir faster åt lilla A och slutar med att Hultsfred med sin mångåriga tradition av festivalslöjd går i graven. Däremellan lägger jag mosaik och åker på road trip till Skåne. Dessutom skaffar jag en besöksräknare som i skrivande stund är uppe i nära 20 000 sidvisningar.

Juli: Balkongbordet blir färdigt. En stor del av min semester ägnas åt pyssel. Jag besöker Falkängens hantverksby och fikar på Nyfiket och Café Tubby. I slutet av månaden upptäcker jag Saras blogg och anmäler mig till hennes studiecirkel i miljövänligt byggande.

Augusti: Slips-outfiten kommer i min ägo, jag skurar köksskåp på Glamsarvet, det blommar på balkongen och jag nyttjar den för lite kvällsbroderi. Augusti är också månaden då både jag och bloggen fyller år. Jag firar mig själv med en rosa kaka och bloggen med en utlottning där hela 74 personer tävlar om pysselpaket.
September: Slöjdklubben drar igång för hösten. Gåbortsvantarna blir färdiga, jag fixar en syhörna i hallen, byter slöjd med Ä I A Gart-Lina och ATC med Jag blommar-Maria. Sist men inte minst tänker jag mycket på politik.

Oktober: Jag beskådar terrakottasoldater i Stockholm och EcoCraft i Värnamo, går på Eko-Bazaar i Falun och åstadkommer två olika mössor.

November: En lite för aktiv höst börjar ta ut sin rätt och jag är trött och sur en stor del av tiden. En återbrukskurs i plåt och några adventsstjärnor hjälper en bit på vägen tillbaka mot pepp och glädje. Jag inleder UFO-kalendern i hopp om att kunna avsluta några pysselprojekt som pågått alltför länge.

December: Den kitschiga julkrubban från Kraków kommer fram igen. Jag syr en bok, julpysslar i papper samt deltar i Mönsterarkivets julpyntsbyte. En julkrans och några egengjorda julklappar blir det också innan det är dags att summera året.

Gott nytt år, alla ni som läser! Ni ska veta att jag uppskattar era besök och kommentarer väldigt mycket. Hoppas att ni vill följa mig in i 2011!

onsdag 29 december 2010

Mönsterkraft.

På annandagen var jag och såg utställningen MönsterkraftVärmlands Museum tillsammans med min mamma. Utställningen handlar om 10-gruppen som firar 40-årsjubileum och visar valda delar av deras produktion, från skisser till färdiga textilier och en hel del uppsydda saker. Tio designers som utvecklas åt olika håll hinner formge en hel del under 40 års tid och allt från vildsint surrealism till strikta grafiska mönster i svartvitt fanns representerat.
Nåt som jag gillade var att man inkorporerat föremål ur museets samlingar i utställningen; en gammal spark hade fått en sittdyna av orange- och rosamönstrat tyg, en sliten gammal utdragssäng var bäddad med tyg från 10-gruppen och så vidare.
Tyvärr hade jag glömt kameran, så jag fick fota med telefonen vilket inte ger den allra bästa bildkvalité, men man får ändå en bra uppfattning om färgrikedomen och mönstren.

Vi hann även med en tur i museets fasta utställning, som handlar om Värmlands historia från stenåldern fram till våra dagar. Jag har jobbat där som guide för ungefär tio år sen, men nu var det hemskt länge sen jag var där överhuvudtaget och det var roligt att se det gamla välbekanta med lite nya ögon. Vissa saker kommer jag så väl ihåg och det var till och med så att några gamla standardformuleringar från guidetiden började spelas upp i huvudet. Det är en väldigt fin och välgjord utställning med suggestiva miljöer och en hel del roliga saker att titta på, väl värd ett besök i sig själv om ni skulle ha vägarna förbi.

måndag 27 december 2010

Av rester.

När jag gjort färdigt kakelkuddarna i förra inlägget hade jag en liten bit av det vita tyget, kanske 20x40 cm, kvar. Av den sydde jag en liten necessär, eller vad man nu vill använda den som. Blixtlåset kommer från loppis och tygbitarna bredvid blixtlåset, som dels fyller ut, dels dekorerar, var också överblivna smålappar. En grytlapp fastsydd på maskin blev dekoration på andra sidan. Jag gav bort den till en kompis i kombinerad födelsedagspresent och julklapp.

lördag 25 december 2010

Kakelkuddarna.

Min bror och svägerska fick ett par kuddar, på vilka jag tryckt samma mönster som på deras kökskakel, i julklapp. Det där kaklet kommer antagligen att ryka i en framtida renovering, så jag tyckte att det kunde vara kul att bevara mönstret på nåt sätt. Det visade sig dessutom att de saknade kuddar till kökssoffan, så det var en lyckträff.

Trycket är gjort för hand. Senast jag var där smygfotade jag kaklet. Nedan syns bilden i den beskurna variant som jag använde till schablonen. Jag skrev ut bilden, klippte ut en fjärdedel av den och förstorade till dubbel storlek med hjälp av kopiator (det hade ju varit enklare att kopiera bilden rakt av, men då rymdes den inte på pappret). De kopierade delarna tejpade jag ihop till en ny bild som jag kalkerade av på självhäftande plast. Sen skar jag ut schablonen, klistrade fast delarna på tyget och tryckte med svart textilfärg. Lite pyssligt, men det var kul, och resultatet blev minst lika bra som jag vågat hoppas. Och självhäftande plast är verkligen the shit till schablontryck. Det förenklar obeskrivligt att schablonen ligger stilla på tyget.

Kuddfodralen sydde jag efter att jag tryckt tyget. De är ungefär 40x40 cm stora och har blixtlås på baksidan. Som kuriosa kan nämnas att tyget, ett lite kraftigare vitt bomullstyg, är en rest från det flaggspel med min brors och svägerskas namn på som jag sydde till deras bröllop i fjol somras.

Fler julklappsinlägg följer en annan dag...

fredag 24 december 2010

Julkul.



För några dagar sen hittade jag bilder på Kurbits-Fridas julkrans och kände att jag bara måste göra en jag också. Istället för att som Frida utgå från en färdig krans, gjorde jag en egen stomme av dubbel najtråd, som jag lindade med först mattrasor och sen rött glitter. Därefter var det bara att ösa på med kulor. Några äpplen och klockor fick också plats. De flesta hittade jag på second hand, men en del köpte jag nya på bl a Rusta.
Det var riktigt roligt att komponera kransen och jag tycker den blev fin i all sin glans. Perfekt ursäkt för mig som inte brukar ha nån egen julgran att få frossa i julgranskulor också. :)
Med detta vill jag önska er alla en GOD JUL!

torsdag 23 december 2010

Skiraste stjärnan...

... kom med posten nu i veckan och var det sista julpyntet i Mönsterarkivets pyntbyte. Den kom från Märtha Stina, är gjord i papper och fantastiskt vacker. Vilket tålamodsarbete!

Nu börjar det dra ihop sig till julafton och jag önskar verkligen att jag kunde säga att alla julklappar var färdigpysslade, men så är dessvärre inte fallet. Tur att det är en dag imorgon också!

söndag 19 december 2010

Det fjärde och sista UFO:t.

Här har tomteverkstaden varit igång hela helgen, vilket resulterat i både färdiga och ofullbordade saker.
Ett fjärde UFO har förstås landat också. Idag blir det bara en liten glimt av det förfärdigade, detta eftersom jag inte vill förstöra för mottagaren. När det är levererat lovar jag att visa det i sin helhet. Tills vidare får ni hålla tillgodo med detta:

Med det stänger jag UFO-kalendern för i år och tackar för visat intresse. Hoppas att jag kunnat inspirera nån mer på kuppen! :)

lördag 18 december 2010

Jag, Råddjuret.

I likhet med Råddjuret ur muminböckerna älskar jag knappar*. Ni kan tänka er min lycka när jag häromveckan lade vantarna på alla dessa vackra knappar på en antik- och secondhandaffär för endast 18 kronor.

* Enligt en beskrivning snubblar, glömmer och tappar Råddjuret dessutom hur mycket som helst, så det finns fler beröringspunkter mellan oss... :)

onsdag 15 december 2010

Hyacint.

En hyacint har flyttat hem till mig. Jag planterade den i en emaljmugg, som för övrigt har varit vindrickarmugg under ett antal festivaler och vars julighet jag plötsligt upptäckte, tillsammans med lite mossa och några flugsvampar.

Det här var för några dagar sedan och nu har den slagit ut, skjutit i höjden och bågnar under sin egen tyngd. Så blir det alltid med mina hyacinter, det är lite synd tycker jag. Är det nån som vet hur man får dem att sluta växa så förbaskat?

måndag 13 december 2010

Ninjaslöjd!

I fredags var sista dagen att posta julpynt till sina byteskompisar i Mönsterarkivets julpyntsbyte. Jag postade inte förrän i sista minuten, så nu hoppas jag verkligen att alla brev har kommit fram. Annars byteskompisar - blunda nu!

Mitt bidrag var julstjärnor i origami, gjorda av två fyrauddiga ninjastjärnor (eller shuriken som de tydligen heter på japanska) som jag klistrat ihop till en åttauddig.
Stjärnorna är tillverkade av återvunnet papper, närmare bestämt en gammal bok och en katalog från Gudrun Sjödén.

söndag 12 december 2010

UFO-lucka tre - från pärm till pärm.

Vid mitt andra besök hos loppisdrottningen hittade jag en kokbok från 50-talet och tänkte att det vore kul att använda den snygga bokpärmen på nåt sätt, så jag bestämde mig för att göra en receptpärm, som nu har blivit klar.
Jag började med att avlägsna själva boksidorna. Sedan tog jag en brädbit som jag klöv och sågade till lämpligt mått, till förstärkning i ryggen.
Jag frågade efter lösa pärmringar i bokhandeln, men fick veta att det var billigare att köpa en hel pärm och plocka ut ringarna, så därför sålde de inte lösa ringar. Det känns ju idiotiskt att köpa nånting bara för att ha sönder det, men en pappärm från Myrorna (som dessutom var hejdlöst ful och kostade en femma) kunde jag förmå mig att använda.
Där tog det sedan stopp, ända fram tills nu när pärmen, i och med UFO-kalendern, fick komma till heders igen. Jag borrade hål i brädan och bokryggen, målade brädan med en överbliven färgslatt och tejpade lite washi-tejp över skarvarna mellan insidan av pärmen och ryggen. Sedan limmade jag fast brädan med trälim och skruvade fast pärmringarna genom bokrygg och bräda. Klart!

torsdag 9 december 2010

Papperspyssel i Djura.

Igår var jag på papperspysselkväll på trevliga Djura Bok & Pappersverkstad tillsammans med ett par kollegor och några andra. Jag har aldrig varit där förut, men för er som bor i trakterna kan jag verkligen rekommendera ett besök i affären.
Pysslet gick inte av för hackor heller. Titta bara så mycket fint vi fick lära oss att tillverka!
Dessutom bjöd Linda på förstklassigt fika med goda mackor och hembakade morotsmuffins. En bra kväll!

tisdag 7 december 2010

Bortaslöjd.

Motsatsen till hemslöjd kallas bortaslöjd. Bortaslöjd kan också vara när man slöjdar hemma hos nån annan. Som t ex i helgen när jag sydde gardiner hos (och åt) min bror och svägerska.

söndag 5 december 2010

UFO-lucka nummer två.

Bakom UFO-kalenderns andra lucka gömmer sig en virkad korg av mattrasor, påbörjad försommaren 2008 (jamen ni förstår ju själva varför jag behöver vidta åtgärder för att få avslutat vissa saker...).
Nu är den, i ärlighetens namn, bara nästan färdig. Trasorna tog nämligen slut på upploppet och eftersom jag befann mig hemma hos mina föräldrar kunde jag inte göra den riktigt klar. Jag valde att fota den ändå, innan det blev för mörkt. Nu är jag dock tillbaka i eget bo och här finns det resurser. Så nu ska jag virka sista varven. På återseende!

lördag 4 december 2010

En god bok.

Jag har sytt en pekbok efter denna beskrivning från 365 saker du kan slöjda. För att den skulle få lite mer stadga hade jag ett lager tunn vadd i varje sida. Ryggen består av ett mönstrat band.

Boken gav jag till min brorsdotter, lilla A, i halvårspresent. Hon verkade gilla den och smakade noggrant på varje sida. En god bok, således.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails